Van varkens naar tuinen

Droom hoveniersbedrijf voltooid door bestemmingswijziging.

Dat het hoveniersbedrijf in het Brabantse Volkel voorheen een varkensbedrijf was, is alleen nog van de achterzijde te zien. Aan de voorkant heeft de traditionele langgevelboerderij een kleine metamorfose ondergaan. Een Tuin Inspiratie Centrum rondom de boerderij is aangelegd om bezoekers te inspireren en het buitenleven te laten ervaren. 

Het van oorsprong gemengde bedrijf is vandaag de dag al meer dan 60 jaar in handen van de familie de Groot. Vanuit een traditionele bedrijfsvoering met drie koeien, wat kuikens en kalkoenen is er langzaam doorgegroeid richting een professionele varkenshouderij met ruim 300 zeugen. Toen bleek dat de huidige locatie niet geschikt was voor verdere groei van het varkensbedrijf heeft zoon Martijn besloten zijn hoveniersbedrijf verder uit te bouwen tot de hoofdtak. Een voornemen tot handhaving vanuit de gemeente zorgde ervoor dat Thijs Evers, projectleider Ruimtelijke Ordening van DLV Advies, werd ingeschakeld om ondersteuning te bieden bij de aanvraag van de juiste vergunningen. 

Bedrijfsbestemming

Thijs: “Er lag een agrarische bestemming op de locatie. Deze moest aangepast worden naar een bedrijfsbestemming, maar het varkensbedrijf moest wel langzaam af kunnen bouwen. Het heeft aardig wat tijd gekost om dit voor elkaar te krijgen. De gemeente was wel voornemens om mee te werken, maar had tijd nodig om deze bijzondere materie uit te zoeken. Uiteindelijk is het aangepast naar een bedrijfsbestemming. De indeling van de locatie is hierbij behoorlijk over de kop gegaan. Door een slimme indeling van het erf en het wijzigen van de ontsluiting voor bedrijfsverkeer blijft de belasting op woningen in de omgeving beperkt.”

Eerste droom voltooid

Martijn: “Een prettige uitkomst waar wij als bedrijf mee verder kunnen. In de tussentijd hebben wij al aardig wat zaken opgepakt, waaronder de sloop van een aantal oude schuren en de verandering van het erf. Hiermee zijn we iedereen eigenlijk wel tegemoet gekomen.” 
Martijn is blij met de hulp van Thijs. “Hij heeft echt hard zijn best gedaan om de situatie voor iedereen naar tevredenheid te kunnen afronden. Als gevoelsmens had ik direct een klik met Thijs. Hij heeft het mede mogelijk gemaakt dat mijn eerste droom nu is voltooid.” 
En de volgende droom? “Eigenlijk nog meer levens veranderen door een tuinsituatie zo aan te passen dat mensen weer naar buiten gaan leven. Ik wil nog meer mensen gelukkig maken”, concludeert Martijn lachend.