Ieder dak geschikt voor zonnepanelen

Publicatiedatum: 18 november 2022

Met de hoge energieprijzen wordt het gebruik van duurzame, zelf opgewekte energie nog interessanter. We zien dan ook dat steeds meer agrarisch ondernemers de overstap naar zonnestroom maken. Een veel gestelde vraag is of de daken wel sterk genoeg zijn om het gewicht van een PV-systeem te dragen. “Het moet wel gek gaan, willen wij een dak niet geschikt kunnen krijgen voor zonnepanelen”, zegt Jarco Brand, projectleider Bouw bij DLV Advies, hierop.

“Twintig procent van de daken is zonder aanpassing geschikt”, vervolgt Jarco. “Wel dient er in driekwart van alle gevallen een aanpassing gedaan te worden. Vaak zijn dit relatief kleine en eenvoudige aanpassingen die een dak van een stal of loods verstevigen. En in de meeste gevallen kan een boer dit gewoon zelf doen.”

Kipsteunen

Jarco: "Vaak zien we dat metalen spanten meer een I-profiel hebben dan een H-profiel. Het staalprofiel is hierbij vrij smal. Op zich kan het qua sterkte het gewicht van de zonnepanelen nog wel hebben, maar je loopt wel het risico op torsie: de profielen gaan dan draaien om hun lengte-as. Die torsie kunnen we voorkomen met kipsteunen; een schoor in de constructie. Kipsteunen worden heel vaak toegepast en boeren kunnen die ook zelf aanbrengen. Dat scheelt arbeidsloon.”

Gordingen

Om doorbuigen te voorkomen, kunnen ook de gordingen worden verstevigd. Dat kan met behulp van een stalen band over de gordingen, of balken tussen de gordingen in het hart van de overspanning van de goot naar de nok. “Door ze allemaal aan elkaar te koppelen ontstaat er meer stevigheid en in enkele gevallen is het opdikken van de gordingen ook een prima optie. Allemaal klusjes die handige doe-het-zelvers zelf kunnen doen. Zo proberen we met verhoudingsgewijs eenvoudige aanpassingen een dak of een loods geschikt te maken voor het opwekken van zonnestroom.”

Eisen verzekeraars

“En dat is maar goed ook”, vervolgt de bouwspecialist. “Niet alleen bouwkundig dient het dak voor installatie goed te zijn uitgevoerd. Ook verzekeraars stellen hieraan steeds zwaardere voorwaarden. Bij het plaatsen van een zonnedak dient, naast te technische installatie ook de dakconstructie op orde te zijn. Dit is inmiddels als onderdeel opgenomen in de Scope 12 keuring. Deze keuring, waarbij vooral gekeken wordt naar de kwaliteit van de aanleg (voldoet de installatie aan de geldende normen en de instructies van de fabrikant) en een periodieke vervolginspectie (PI) waarin de toestand van de installatie en de bouwkundige constructie wordt beoordeeld, geldt als de belangrijkste voorwaarde van verzekeraars.”

Constructiecontrole bij subsidie aanvraag

Jaarlijks krijgt DLV Advies een groeiend aantal aanvragen binnen voor verduurzamingsprojecten in combinatie met een subsidie. Voor aansluitingen boven de 3 x 80 A betreft dit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Voor aansluitingen daaronder wordt met grote regelmaat de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aangevraagd. Jarco: ”Eerder zagen wij dat subsidie aanvragen niet doorgingen door constructieve beperkingen van het dak. Gelukkig is hierin de regelgeving aangepast. Bij het aanvragen van een subsidie dient de dakconstructie op orde te zijn. Iets wat dus met simpele aanpassingen gerealiseerd kan worden.”

Zonnepaneel-proof

Onze collega’s gaan bij de herberekening van de daklast uit van het wérkelijke gewicht. “Soms is er in de ontwerpberekening een standaard gewicht opgenomen, terwijl er in werkelijkheid lichtere platen op het dak liggen. Daar houden we dan rekening mee.” Recent gebouwde stallen zijn vrijwel allemaal al 'zonnepaneel-proof ' ontworpen, weet hij. Verrassend genoeg zijn echt oude ligboxenstallen ook vaak geschikt. Daar staan de spanten vaak op 4 meter, of 4,5 meter, afhankelijk van de boxmaat. Dan zijn er meer dan genoeg spanten om het gewicht van de panelen te verdelen, legt hij uit. Juist bij stallen die later zijn gebouwd, met stalen spanten die soms wel 6,80 meter uit elkaar staan, en die alleen maar sandwichpanelen hoeven te dragen, is het nog wel eens lastig.  “Zo'n oude stal is daarom soms nog beter geschikt dan een nieuwerwetse, die is gebouwd tegen zo gering mogelijke kosten”, aldus Jarco.

Wilt u een constructiecontrole van uw stal, bedrijfshal, kantoor of ander gebouw waarvoor een constructiecontrole benodigd is? Vul onderstaand formulier in wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

* verplichte velden

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar