Open dag akkerbouwbedrijf Vogels

Publicatiedatum: 18 april 2019

Zaterdag 18 mei organiseert DLV Advies een open dag bij de nieuwe bewaarloods van akkerbouwbedrijf Vogels in Firdgum. Maatschap Vogels realiseerde hier een nieuwe bewaarloods voor 4.500 kisten op lucht. Met deze nieuwe opslagcapaciteit kunnen zij de komende 30 jaar prettig werken. 

Wat is er gebouwd? 

Het resultaat is een nieuwe bewaarloods met ruimte voor 4.500 kisten op lucht. Hiervan kunnen er 1.500 ondersteund worden middels een koelsysteem op het natuurlijke koudemiddel CO2. Uniek aan de bewaring zijn de betonnen drukwanden die zijn toegepast in de cellen. Deze drukwanden bestaan uit één stuk. Het beton is robuuster en duurzamer. Er zijn geen losse elementen en veel minder naden, waardoor het mooier en strakker oogt.

De uien worden nu ook in kisten opgeslagen. Er zijn twee cellen gemaakt om de 1000 kisten uien op te slaan. Deze cellen hebben meer ventilatiecapaciteit en aangepaste luikafmetingen.
Naast de aardappel- en uiencellen is er ook een werkcel gecreëerd. Hierin staat een afwijkende droogwand ten opzichte van de overige cellen waarmee vochtige partijen extra snel kunnen worden (voor)gedroogd en verwarmd. Daarnaast wordt de cel tijdens het sorteren gebruikt als wegzetruimte voor een product dat gereed is voor transport.

De cellen zijn voorzien van zuigventilatie met toerengeregelde en geluidsarme ventilatoren. Er worden geen synthetische koudemiddelen gebruikt om te koelen. De restwarmte van de koeling wordt ter plaatse gebruikt voor  de vloerverwarming van de sorteerruimte en de vloer van de naastgelegen overheaddeuren. 

Gebouwd onder architectuur

Door het ontwerp samen met de architect op te zetten, bleven de praktische en landbouwkundige kant goed bewaakt. De architect zorgde voor de details aan de buitenzijde, hierdoor onderscheidt de bewaring zich van zijn soortgenoten in de omgeving. Bij het ontwerp van de bewaarloods zijn dezelfde elementen, die gebruikt zijn bij het huis, terug gekomen voor de complete inpasbaarheid op het erf en in de omgeving. De extra grote volledig glazen overheaddeuren aan weerszijden van het gebouw en de lichtstraat in de nok, zorgen voor veel natuurlijk daglicht in de gangpaden en sorteerruimtes. De deuren zijn hoger dan standaard, zodat het gebouw optisch kleiner lijkt. De loods past goed in het landschap door de complete antracieten kleurstelling. De ruimte binnen is verrassend ruim. 

100 jarig bestaan tijdens open dag

Maatschap Vogels bestaat in 2019 maar liefst 100 jaar. Om dit samen met de opening van de nieuwe bewaarloods te vieren, wordt op zaterdag 18 mei 2019 de nieuwe bewaarloods opengesteld voor publiek. Van 11.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom aan de Camstrawei 41 in Firdgum. Naast het bezichtigen van de nieuwe kistenbewaring kan er kennis gemaakt worden met de deelnemende bedrijven. Er is een looproute met interessante informatiepunten op verschillende plekken van het bedrijf. Voor kinderen is hier een leuke speurtocht aan verbonden.

Lees meer over het hele verhaal en de keuzes die de familie Vogels maakte via onderstaande link. 

lees meer over akkerbouwbedrijf vogels 
 

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar