Stressvrij afkalven voor beter bedrijfsrendement

Publicatiedatum: 31 maart 2016

Gezien de huidige omstandigheden in de melkveehouderij zou huisvesting en management rond afkalven meer prioriteit moeten hebben. In veel stallen kan dit nog verbeterd worden om bij te dragen aan een beter bedrijfsrendement. Een van de aandachtspunten rondom het afkalven is het strohok. 

Een strohok waar de kalfkoeien minimaal één tot enkele weken voor het afkalven gehuisvest zijn heeft een aantal voordelen. De dieren kalven veel makkelijker zelf af en assistentie rondom het afkalven kan daarbij tot een minimum beperkt blijven. Dat is gunstig voor het herstel van de koe en geeft een lager risico op kalfziekte, slepende melkziekte en minder risico dat de dieren aan de nageboorte blijven staan. Oftewel: minder stress voor de koeien en een beter rendement voor de veehouder. 

Eisen afkalfstal voor beste resultaat

Deze resultaten kunnen natuurlijk alleen behaald worden als de afkalfstal ook optimaal ingericht wordt. Maak niet zomaar een afkalf- of transitiestal waar toevallig ruimte is. Dat werkt meestal averechts. Streef naar circa 10 m² ligruimte per dier, een goede ventilatie en goede mogelijkheden voor de opname van voer en water. De combinatie met een eenvoudige uitloop naar buiten zal het herstel van de dieren ten goede komen. Het geheel moet functioneren zonder de dieren veel te verplaatsen en zodanig dat ze goed contact houden met de rest van de koppel. Dit zijn nogal wat eisen natuurlijk, maar zo ontstaan wel positieve effecten op de gezondheid van de dieren, bedrijfsvoering én het bedrijfsrendement. En daar draait het uiteindelijk om.

Arbeidsefficiëntie

Om het voor de veehouder ook goed uitvoerbaar te houden zijn er nog een aantal aanvullende aandachtspunten. Streef naar een arbeidsregime, met vaste momenten in de week, waarop kleine groepen dieren verplaatst worden in plaats van de gehele week afkalvende koeien individueel te verplaatsen. Maak de afkalf- of transitiestal op een overzichtelijke plek met goede mogelijkheden voor toezicht, bijvoorbeeld in de buurt van de melkruimte, met eenvoudige separatiemogelijkheid rondom het melken en goede voorzieningen om het strohok in te strooien en mechanisch uit te mesten. 
In combinatie met een eenvoudige uitloop naar buiten wordt dit natuurlijk alleen maar gunstiger. 

Na het afkalven 

De duur van het verblijf van de dieren in de transitiestal is afhankelijk van de omstandigheden. Na een zware geboorte doet een week preventief herstel in een transitiestal wonderen. Bij grote koppels voorkomt een langere transitieperiode voor vaarzen veel rangordestress bij de overgang naar de melkstal. Is het rantsoen voor én in de droogstand optimaal, zijn er weinig stofwisselingsproblemen en verliep het afkalven van een oudere koe zonder problemen, dan kunnen die dieren makkelijker sneller terug naar de koppel. Dat is een kwestie van ‘ervaren’ in de praktijk. Op grotere bedrijven kan een kleine opstartgroep met ligboxen de transitiestal na het afkalven ook vervangen.

Kortom: richt de afkalfstal zo in dat het makkelijk werkt, met minder stress, voor de koeien én de veehouder.

Bent u op zoek naar een passende oplossing voor uw afkalf- of transitiestal? Neem dan contact op met Eric Pijnappels via e.pijnappels@dlvadvies.nl of  06 53 16 91 64

Lees hier deze blog van Eric Pijnappels zoals geplaatst op de website van Veehouderij Techniek

 


 

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar