Wijziging Wet Natuurbescherming

Publicatiedatum: 21 januari 2016

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wet Natuurbescherming. Deze wet vervangt drie wetten: de Natuurbeschermingswet 1998, de Boswet en de Flora- en Faunawet. De bescherming van gebieden, diersoorten, plantensoorten en bossen wordt straks via deze wet geregeld. De overheid streeft er naar om de wet per 1 juli 2016 in werking te laten treden.

Met de ingang van de nieuwe wet veranderen een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op NB-aanvragen en aanvragen omgevingsvergunning. 

  • Een aantal bescherme natuurmonumenten worden opgeheven. Dit betekent dat er minder te beschermen gebieden zijn, wat gunstig kan zijn voor de vergunningaanvraag. 
  • Invoering bijzondere nationale natuurgebieden, bijzondere provinciale natuurgebieden dan wel landschappen en nationale parken. Hierdoor wordt het moeilijker te voorspellen of de vergunningaanvraag na 1 juli nog haalbaar is.
  • Wijziging van het bevoegd gezag. De provincie waarin het bedrijf ligt wordt bevoegd gezag. Deze wijziging kan een fors voor- of nadeel hebben in de te betalen provinciale leges. Nu kunt u nog sturen. 
  • Het loskoppelen van de vergunningaanvragen Natuurbeschermingswet en omgevingsvergunning is niet meer mogelijk. Deze moeten gezamenlijk aangevraagd worden. Hierdoor is het na inwerking treding van de wet niet meer mogelijk om ontwikkelruimte vast te leggen in een NB-vergunning. 

Door deze wijzigingen kan het verstandig zijn te wachten met de vergunningaanvraag tot de nieuwe wet ingaat, of juist nog voor 1 juli de vergunning aan te vragen. Wilt u weten wat in uw situatie de beste optie is? Neem dan contact op met een van de specialisten vergunningen, Jan de Groot06 83 90 54 20 of Karin Kooijman: 06 51 32 75 00.

Nieuwe Lbv-regeling voor kleinere sectoren opent 18 november

Onlangs heeft RVO de openstelling van de Lbv-regeling voor kleinere sectoren bekendgemaakt. Deze nieuwe regeling is bedoeld voor sectoren die niet konden...

Lees verder

Terugkijken webinar: Kennissessie sensoren, datasystemen en protocollen

De veehouderij staat voor een grote uitdaging: emissies verminderen en tegelijkertijd voldoen aan de steeds strengere milieunormen. Innovatieve technologieën...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar