Hoe ondervang je een negatieve elektriciteitsprijs?

Publicatiedatum: 19 april 2024

De combinatie van zon en wind zorgt niet alleen voor fraai weer, maar tegenwoordig ook voor een overaanbod aan duurzame energie. De eerste helft van april telde zo al twee weekeinden met een negatieve energieprijs. Eigenaren van zonnepanelen of windmolens moeten dan betalen om hun opgewekte elektriciteit te mogen leveren aan het net. Wouter Lampert, projectleider Energie bij DLV Advies, waarschuwt dat dit in de toekomst steeds vaker kan voorkomen, gezien de toenemende drukte op het elektriciteitsnet. “Met een de juiste in- en verkoopstrategie kun je daar slim op inspelen”, adviseert hij.

Wouter omschrijft de negatieve energieprijs als ‘de groeistuipen van de energietransitie’. “Het is een mismatch tussen vraag en aanbod. In het weekeinde vindt er minder industriële productie plaats en is er dus minder vraag naar stroom. Als het dan ook nog hard waait en de zon schijnt, ontstaat er een overaanbod aan energie.”

Piekdagen

Nu er steeds meer opwek komt van zon en wind, gaan we dit vaker zien, voorspelt hij. “Op piekdagen moeten bezitters van zonnepanelen dan betalen om energie terug te leveren.” Deze kosten variëren van 2 tot soms 10 cent per kWh. Zelf de maatschappelijk gewenste schone energie produceren, maar er geld bij moeten storten, daar wordt niemand blij van. Hoe kun je dit probleem tackelen? “Je kunt dan bijvoorbeeld handmatig de zonnepanelen uitzetten op piekmomenten”, schetst Wouter. “Maar dan moet je continu de energieprijzen in de gaten houden en de meeste ondernemers hebben wel andere dingen aan hun hoofd.”

Juiste energiecontract voor maximaal rendement

Hoe speel je daar dus slim op in? DLV Advies kan hierin adviseren, door bijvoorbeeld het energiecontract door te lichten. “Het juiste energiecontract is noodzakelijk als je het maximale rendement uit je zonnepanelen wilt halen”, stelt Wouter. “Als je het goed wilt aanpakken, hou je daarbij tevens rekening met de hoogte van de SDE-subsidie.”
Een optie is om een specifiek (onbalans)stroomcontract met energiemanagementbox af te sluiten. Die houdt zowel rekening met de elektriciteitsprijs op de onbalansmarkt als op de APX-markt in het oog en bekijkt per kwartier of het rendabel is om nog energie te leveren. Het systeem kan tevens bepalen of het verstandig is om het eigen gebruik te verhogen, door bijvoorbeeld op het juiste moment een koeling in een bewaarloods of de boiler in het tanklokaal in te schakelen. Er zijn diverse types energiemanagementboxen met elk hun eigen uitvoering en mogelijkheden. De investeringskosten liggen tussen de € 2.000 en € 10.000.

Laat rendement goed doorrekenen

Wouter en zijn collega’s kunnen doorrekenen wanneer de aanschaf ervan lonend is. “Zo zijn er diverse mogelijkheden om meer grip te krijgen op de elektriciteitskosten en de opbrengsten van je zonnepaneleninstallatie”, geeft hij aan. “Zeker nu de zomer weer in aantocht is, is het raadzaam om kritisch te kijken naar je energiecontract om negatieve energieprijzen te voorkomen.”

Meer weten

Wilt u meer weten over energiemanagement? Bent u benieuwd hoe u mee rendement kan halen uit uw zonnepanelen? Heeft u vragen over uw energiecontract? Onze adviseurs staan voor u klaar. Laat uw gegevens achter in het onderstaande formulier of neem contact op met een van onze adviseurs.

* verplichte velden

 

Interesse in een laadpaal? SPRILA-subsidie is nu open

Voor agrarische ondernemers met een nevenactiviteit zoals een horecagelegenheid of een Bed & Breakfast (B&B) kan het plaatsen van een laadpaal...

Lees verder

Sterk dalende accu prijs versnelt de aankoopbeslissing

De prijzen van accu’s voor energieopslag dalen momenteel sterk. Voorheen was de aanschaf van zo’n accu voor bijvoorbeeld de opslag van je eigen...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar