Machinepark op melkveebedrijven steeds meer elektrisch

Publicatiedatum: 20 december 2021

Het perspectief voor elektrisch aangedreven techniek is beter dan ooit. Bij veel boeren liggen de daken vol met zonnepanelen en de prijzen voor fossiele energie gaan door het dak. Toch loopt de landbouw niet voorop in de transitie naar elektrische machines.

Erik van Eekelen, projectleider Energie bij DLV Advies: “In de stal zijn melkveebedrijven verder met het elektrisch aandrijven van apparatuur dan op het land. Er bestaan goede elektrisch aangedreven technieken voor voeren, mest schuiven, boxen instrooien en mest mixen. Buiten de stal is voor melkveehouders echter nog een slag te maken.”

Aanschafprijs en mismatch energiegebruik

“De aanschafprijs van elektrische voertuigen en installaties is al snel 30% tot 50% hoger dan van brandstof aangedreven alternatieven”, zegt Erik. “Daar komt bij dat er een mismatch is tussen het moment van opwekking en verbruiken van energie. Doorgaans gebruik je trekkers en werktuigen overdag. Die uren kunnen ze dus niet aan de oplader liggen.”

Actieradius en laadtijd

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat een meerderheid van de agrariërs de komende tien jaar nog niet van plan is om te investeren in een elektrische trekker. De beperkte actieradius wordt samen met de lange laadtijd gezien als de grootste barrière om een elektrische trekker aan te schaffen.

 

Biogas als alternatief

Erik ziet ook perspectief voor door biogas aangedreven tractoren. Dat schept kansen voor intensievere bedrijven om de kringloop op het bedrijf te sluiten. Door mest te vergisten reduceert een veehouder de uitstoot van methaan en hij produceert meteen zijn eigen brandstof. Zo ontstaat een gesloten systeem. De warmte die vrijkomt bij het vergisten kan dienen als warmtebron voor de boerderij. “Ik verwacht dat de landbouw de tussenstap van elektrisch aangedreven trekkers zal overslaan als deze manier van brandstof produceren betaalbaar en praktijkrijp is.”

Investering en terugverdientijd

Dan het financiële plaatje: is een elektrische installatie of trekker rendabel? Het antwoord is niet eenduidig. Het hangt af van de prijs van elektriciteit, de besparing van brandstof en het aanschafbedrag van de apparatuur. Bedrijven met voldoende zonnepanelen hebben een voordeel bij het terugverdienen van een investering, zeker nu de prijs van stroom zo fors is opgelopen. Zo is de hoge aanschafprijs een belangrijke barrière. Voor de operationele kosten valt echter wel een voordeel te verwachten door de lagere kosten voor brandstof en onderhoud. Zeker de huidige brandstofkosten geven aanleiding om nog eens goed te kijken naar het rendement van elektrische techniek. De onzekere levensduur is echter ook nog een belangrijk element.

Energieneutrale boerderij

De toekomst is wat Erik betreft een energieneutrale melkveehouderij. De eerste bedrijven waar dat lukt, zijn er al. ”Die gebruiken bijvoorbeeld de restwarmte van de koeltank of vergister om een woning te verwarmen. Ook de opslag van energie neemt toe. Dat soort oplossingen hebben de toekomst.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over één van deze onderwerpen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Erik van Eekelen of vul onderstaand formulier in voor een gesprek met één van onze adviseurs over de mogelijkheden.

* verplichte velden

Bron: Veeteelt

 

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar