Maximaal € 160.000 vergoeding met de TEK-regeling

Publicatiedatum: 30 maart 2023

Bedragen uw energiekosten minimaal 7% van de totale omzet, dan kunt u met terugwerkende kracht de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aanvragen. Met behulp van deze tegemoetkoming krijgt u als energie-intensieve mkb'er meer adem om uw bedrijfsmodel toekomstbestendig te houden.

De TEK-regeling is op 21 maart jl. geopend en loopt door tot en met 2 oktober 2023. Aanvragen kan met terugwerkende kracht voor de periode van 1 november 2022 tot en met 31 december 2023 met een maximale vergoeding van € 160.000.

Wat wordt gesubsidieerd?

Binnen deze regeling worden hoge kosten voor gas en elektra 50% gesubsidieerd vanaf een drempelprijs. “De drempelprijs voor energie is €0,35 cent / kWh, voor gas is dat €1,19 per m3”, geeft Anneke van Uden, projectaccountmanager bij DLV Advies, aan. Daarboven wordt 50% gesubsidieerd tot een maximum prijs van €0,95 cent kWh elektriciteit en €3,19 per m3 gas. Anneke legt dit uit aan de hand van een voorbeeld: “De maximale prijs minus de drempelprijs levert de subsidiewaarde op. Dus € 0,95 - € 0,35 = € 0,60. U ontvangt dus 50% van deze € 0,60 per kWh.”

Wanneer komt u in aanmerking?

“U komt in aanmerking wanneer het bedrijf energie-intensief is, dat betekent dat minimaal 7% van de omzet van 2022 bestaat uit energiekosten. Dit is de zogenoemde energie-intensiteitseis. Wanneer er reeds een tegemoetkoming is ontvangen door bijvoorbeeld het prijsplafond, wordt dit bedrag in mindering gebracht op de TEK-subsidie. Dit geldt ook voor de € 190 die in november en december is ontvangen van de energieleverancier. Wordt er teruggeleverd aan het net, dan geeft de netbeheerder een standaardjaarinvoeding (SJI) af. Dit is de hoeveelheid energie die er gemiddeld per jaar wordt terug geleverd. De SJI zal in mindering worden gebracht op het eigen gebruik”, aldus Anneke.

TEK-regeling aanvragen

Wilt u meer informatie over de TEK-regeling of wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt en hoe hoog de vergoeding in dat geval wordt? Laat hieronder uw gegevens achter of neem contact op met Anneke van Uden.  

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Zonnepanelenbezitters let op: SDE correctiebedragen 2023 vastgesteld

Veel ondernemers met zonnepanelen die deelnemen aan de SDE subsidieregeling kunnen alsnog SDE subsidie ontvangen over het afgelopen jaar. RVO heeft onlangs...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar