Milieuverantwoord zonnepanelen op het dak

Publicatiedatum: 08 juli 2021

Zonnepanelen kennen een afschrijvingstermijn van 20 à 30 jaar. Daarna is het gekenmerkt als afvalproduct. Reden voor sommige ondernemers om ze niet aan te schaffen voor het opwekken van stroom, ondanks de interesse in duurzamere vormen van energie. Dat kan en moet anders, concludeerde provincie Zuid-Holland.

‘Kansen en uitdagingen voor circulaire Zon PV’, zo heet het project waarbij verschillende organisaties samenwerken aan een verbeterslag in het hergebruiken van zonnepanelen. Hoe meer grondstoffen hoogwaardig opnieuw kunnen worden ingezet, hoe beter voor het milieu. In de praktijk blijkt dat een grote uitdaging want nu al zet de industrie 90 procent van alle materialen om in bulkbouwmateriaal of als laagwaardig silicium. Dat klinkt als een klein probleem voor de jaarlijkse afvalstroom van rond de 50.000 ton per jaar alsof er nog 10 procent te gaan is en dan zijn alle materialen van de gebruikte zonnepanelen volledig hergebruikt.

Angst voor latere gevolgen

Dat is niet het geval. Technieken voor reparatie, hergebruik en grondstofterugwinning staan nog in de kinderschoenen. Wanneer voor het overgrote deel hoogwaardige grondstoffen verkregen worden uit recycling van oude panelen, is er sprake van een echt milieuvriendelijk systeem. Pas dan zal een PV-installatie geen vergelijk meer krijgen met asbestdaken. Dat laatste leek ooit de oplossing voor langdurig sterke, waterdichte daken. Nu moeten gespecialiseerde bedrijven met mannen in astronautenpakken het dak saneren. Een ondernemer zit niet te wachten op een herhaling van dergelijke situaties, op een investering waar hij of zij decennia later problemen door krijgt.

Opgelucht investeren in PV

In vogelvlucht neemt het animo voor de zonnige vorm van duurzame energie toe. Meer en meer ondernemers zien kansen en investeren in zonnedaken of zelfs weides vol panelen. De afgelopen jaren is door leveranciers, fabrikanten en overheden wereldwijd hard gewerkt aan het verlagen van de kostprijs. Nu is het product aantrekkelijk en concurrerend met nutsvoorzieningen zoals we die jarenlang kenden. De focus verschuift van goedkoper maken naar duurzamer maken en verwerken.  Het afvalprobleem lijkt in de nabije toekomst al geen probleem meer te zijn.

Technologische ontwikkelingen gaan verandering brengen. Zo zal een dak vol zonnepanelen in de toekomst niet langer als elektronisch afval worden beschouwd, wat nu volgens de wet wel het geval is. Met behulp van de volgende initiatieven komt hoogwaardig hergebruik binnen handbereik:1. Vervangen van de lijmfolie EVA, 2. Circulair paneelontwerp, 3. Opschalen van innovaties voor reparatie en hergebruik, 4. Circulaire folies en bouwelementen en als laatste 5. Circulaire PV-installaties. Een rits aan methoden om al op korte termijn verandering te zien. De verwachting van overheden is dan ook dat nog voor 2030 de bestaande panelen op een productieve, duurzame manier kunnen worden omgezet in grondstoffen waar weer nieuwe panelen of andere producten van kunnen worden gemaakt zonder dat daarbij een zware belasting op het milieu wordt gedaan door schadelijke stoffen of het onttrekken van veel energie.

Voorlopers nu ervaringsdeskundigen

Ondernemers die al investeerden en hoopten op een snelle ontwikkeling van de verduurzaming, komen niet in de knel. Er zal geen herhaling komen van de ‘asbestervaring’. Ondanks dat het circulaire systeem nog aanzienlijke inspanning vereist voordat hoogwaardig hergebruik op grote schaal en met een rendabele businesscase kan worden toegepast, belooft de nabije toekomst klimaatneutrale toepassing van zonne-energie. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij onze adviseurs duurzame energie. Zij kunnen meedenken over welke vorm van energieopwekking het beste bij u en uw bedrijf past en helpen u bij de vragen die u heeft.

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws