Plaatsing windturbine op eigen erf

Publicatiedatum: 19 februari 2021

Er is onder agrariërs veel belangstelling voor het plaatsen van kleine windmolens. Op 9 maart wordt er van 19:30 tot 20:30 uur een gratis webinar georganiseerd door DLV Advies voor ondernemers en geïnteresseerden. In deze webinar gaan we dieper in op de mogelijkheden met betrekking tot het opwekken van eigen energie en de voordelen en aandachtspunten bij plaatsing van een windturbine op eigen erf.

De behoefte om duurzame energie op te wekken door middel van zonnepanelen is al een bekend fenomeen. De combinatie van een kleine windmolen en zonnepanelen zorgt voor een meer gelijkmatige opwekking van elektriciteit. Zeker als de salderingsregeling geleidelijk wordt afgebouwd, wordt het aantrekkelijker zo veel mogelijk zelf opgewekte stroom op het eigen bedrijf te gebruiken.

Grote belangstelling voor windturbines

Uit een onderzoek, dat LTO Noord onlangs heeft uitgevoerd naar aanleiding van de Regionale Energiestrategieën in de drie noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen, blijkt dat 36% van de gevraagde ondernemers wil investeren in een kleine windmolen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan al geïnvesteerd te hebben in zonnepanelen.

Nieuw beleid Meppel

De mogelijkheden voor het plaatsen van een kleine windmolen verschillen sterk per provincie en gemeente. De omgevingsvergunning is grotendeels regionaal of op gemeentelijk niveau geregeld. Doordat er ook in Meppel steeds meer belangstelling is om duurzame energie op te wekken en de gemeente in 2040 CO2-neutraal wil zijn, willen ze ervoor zorgen dat de turbines in het buitengebied op eenduidige manier kunnen worden gerealiseerd. Om dit mogelijk te maken is er een nieuw beleid opgesteld. De gemeente nodigt inwoners en omwonenden uit om hierover mee te denken tijdens een digitale bijeenkomst. Meer informatie hierover leest u op de website van de gemeente Meppel.

Webinar plaatsing windturbine op eigen erf

Agrarische ondernemers en geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de gratis webinar op 9 maart a.s. van 19:30 tot 20:30 uur. Gedurende de online bijeenkomst zal Erik de Jonge, adviseur Duurzame Energie bij DLV Advies, antwoord geven op alle binnenkomende vragen en waar nodig toelichting geven op de presentaties.

Aanmelden

Hierbij meld ik me aan voor de gratis webinar op 9 maart a.s. om 19:30 uur
Uiterlijk de dag van de bijeenkomst ontvangt u een link naar de digitale omgeving
* verplichte velden

Programma

19:30 uur

Start online sessie met introductie door Nathalie Schurink (DLV Advies).

19:35 uur

Presentatie door Anneke van Uden, adviseur Duurzame Energie bij DLV Advies.
Mogelijkheden en aandachtspunten m.b.t. opwekken duurzame energie.

19:45 uur

Presentatie door Jacob Bakker, bestuurder bij de LTO Noord afdeling Zuidwest Drenthe en woonachtig in Nijeveen (gem. Meppel).

20:00 uur

Presentatie door Harry Roetert, specialist duurzame energie (Countus).
Financiering en economische overwegingen.

20:10 uur

Presentatie Pieter Koehoorn EAZ Wind
Voorbeelden van verschillende turbines: van micro naar grote industriële turbines (+ uitleg over impact van rotoroppervlak en ashoogte).

20:20 uur Ruimte voor vragen en gesprek.     
20:30 uur Afsluiting.

 

 

 

 

 

 

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar