Varkenshouders besparen energie

Publicatiedatum: 20 april 2017

Groninger varkenshouders kunnen nog veel besparen op energieverbruik in hun bedrijf. Dit blijkt uit een inventarisatie bij twaalf varkenshouders in de provincie. Volgens projectleider Gerben de Vries van DLV Advies willen veel varkenshouders wel investeren, maar hebben ze andere prioriteiten of niet de financiële ruimte. 

De varkenshouders namen deel aan de studiegroep Energiebesparing voor Groninger varkenshouders. Het doel van de provincie Groningen is de varkenshouderijsector duurzamer te maken. Gerben de Vries: "Voor het project heb ik bij elk individueel bedrijf gekeken naar het verbruik van elektriciteit en gas. Vervolgens keek ik naar de mogelijkheden om op korte termijn te komen met energiebesparende maatregelen die eenvoudig te realiseren zijn. Daarnaast heb ik met de varkenshouders besproken waarin ze op de langere termijn kunnen investeren.” 

Advies aan varkenshouders op korte termijn

“Het ging hierbij onder meer om klimaatsystemen die scherper konden worden afgesteld of vuile (meet)ventilatoren die schoner zouden kunnen. Een nieuwe schone ventilator verbruikt veel minder energie. Een tip is ook luchtwassers consequent te controleren om zo de verschillen in druk in de peiling te hebben. Als de tegendruk in de wasser te hoog wordt, verbruiken de ventilatoren meer energie. Isolatie van leidingen die geen verwarmingsdoel hebben is ook een investering met zeer korte terugverdientijd."

Middellange-termijninvesteringen

“Het gaat onder andere om het aanschaffen van warmtepompen, isolatie, ledverlichting, zonnepanelen. een houtkachel of warmtewinning uit bijvoorbeeld ventilatielucht. Het probleem echter is dat deze investeringen financieel in de papieren lopen. Er moet dan worden gedacht aan bedragen die tussen de 25.000 en 100.000 euro liggen. Veel varkenshouders willen wel investeren, maar hebben andere prioriteiten of niet de financiële ruimte om hierin te investeren.”

“De uitkomsten zijn met de deelnemers besproken. Individueel hebben ze in een bijeenkomst hun bevindingen toegelicht. In mei is nog een avond. We gaan dan dieper in op de werking van warmtepompen en ledverlichting. Ons werk in Groningen is voorlopig gedaan. Nu gaan we in de provincies Overijssel en Drenthe bezig met een soortgelijk project."
 

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar