10 juli, eerste SABE- ronde 2023 open

Publicatiedatum: 01 juni 2023

Op 1 september 2023 opent de regeling subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE), onderdeel 'advies- en cursusvouchers'. DLV Advies heeft in voorgaande jaren een groot aantal boeren van advies voorzien met deze vouchers. Daarnaast zal op 10 juli a.s. een aparte openstelling komen voor veehouders met een hoge depositie op N2000-gebieden.

 

Hoe kunnen we het beste emissiearm (ver)bouwen? Wat levert het op als ik investeer in monomestvergisting? Ik wil toetreden tot de maatschap, welke stappen moet ik ondernemen? Op welke wijze kan ik precisiebemesting zo efficiënt mogelijk toepassen? Martje van Laatum, projectleider bij DLV Advies, somt een greep uit de vragen op waarvoor agrarische ondernemers de vouchers ter waarde van € 1.500 kunnen inzetten die bedoeld zijn voor onafhankelijk advies of scholing.

Vouchers t.w.v. € 1.500

De SABE-regeling is afgelopen jaren een belangrijk middel gebleken voor agrarische ondernemers die hun bedrijfsvoering willen verbeteren en verduurzamen. Reden voor het ministerie van LNV om de regeling in 2023 opnieuw open te stellen. Voor deze nieuwe openstelling zijn er 4.000 vouchers beschikbaar. De thema’s voor verdiepende advisering zijn dezelfde als vorige openstellingen en kunt u terugvinden via onderstaande knop.

Lees meer

Monomestvergisting

Een mooi voorbeeld waarvoor de voucher gebruikt kan worden is bij de advisering over monomestvergisting. Dit proces, waarbij mest omgezet wordt in biogas en organische meststoffen, kan voor agrarische ondernemers verschillende voordelen hebben, waaronder de productie van hernieuwbare energie en de vermindering van de milieubelasting van mest. “Om monomestvergistingssystemen succesvol te implementeren, is het waardevol om advies te krijgen op het gebied van vergistingstechnologie, systeemontwerp, bedrijfsvoering en regelgeving”, benoemt de projectleider.  

Bedrijfsovername

Voorgaande jaren zagen we dat de SABE-voucher veel werd ingezet op duurzaam ondernemerschap ‘E3 Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging’. Martje: “We verwachten dat dit jaar ook. Alleen al voor bedrijfsovername krijgen we veel adviesvragen binnen. Van toetreding tot een maatschap, maar ook na de overname waarin succesvol en duurzaam ondernemen centraal staat. Onze gecertificeerde BAS-adviseurs kijken welke stappen er in gang gezet kunnen worden. Denk aan het aanvragen van de vestigingssteun waarbij boeren tot 40 jaar in het nieuwe GLB maximaal € 100.000 subsidie bij bedrijfsovername kunnen krijgen.”

SABE Bedrijfsplan t.w.v. € 7.500

Bij de aanvraag van de vestigingssteun moet de landbouwer een bedrijfsplan indienen. “Hiervoor zou het SABE-bedrijfsplan t.w.v. € 7.500 ingezet kunnen worden”, vervolgt Martje. “Deze SABE-regeling opent eveneens op 1 september en is bedoeld voor het uitwerken van een bedrijfsplan. Het subsidiepercentage is 80%. De totale waarde van het bedrijfsplan is € 7.500, waaraan de ondernemer zelf € 1.500 bijdraagt. Verplicht opgenomen in de voorwaarden staat dat het bedrijfsplan voorzien is van een financiële onderbouwing én hoe er gewerkt wordt aan stikstofemissiereductie. De onafhankelijke adviseur stelt op basis van uw vragen en volgens de voorwaarden van de regeling een bedrijfsplan met duurzaamheidsdoelen op.

Piekbelasting

Met het oog op de stikstofproblematiek, opent 10 juli a.s. een aparte SABE-regeling voor veehouders met een hoge depositie op N2000-gebieden. De vouchers kunnen hiervoor ingezet worden op de aandachtsgebieden E1 (Persoonlijke ontwikkeling van ondernemer en bedrijf) en E3 (Bedrijfsovername en bedrijfsbeëindiging). Martje: ”Het gaat hier om advisering over de toekomst van het bedrijf zoals omschakelen, innoveren of verplaatsen, maar ook wanneer ondernemers zich oriënteren op de stoppersregelingen (Lbv en Lbv+) en ondersteuning nodig hebben bij hun afweging.”

Een voorwaarde voor het inzetten van de adviesvoucher is dat het advies wordt gegeven door een erkende onafhankelijke bedrijfsadviseur die ingeschreven staat in het zogenoemde BAS-register van de Vereniging voor Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB). De erkende BAS-adviseurs van DLV Advies worden ieder jaar getoetst om hun certificaat te behouden en zijn gespecialiseerd in de verschillende thema’s.  

Onze erkende BAS-adviseurs

Voucher aanvragen

Op 1 september 2023 opent de vierde openstelling voor aanvraag van de SABE-voucher t.w.v. € 1.500 en de SABE Bedrijfsvoucher t.w.v. € 7.500. Zowel deze vouchers als de voucher voor veehouders met een hoge depositie op N2000 gebieden, dienen binnen een jaar besteed te worden en ondernemers kunnen slechts één keer per jaar deelnemen aan de SABE-regeling. De toekenning gaat op volgorde van binnenkomst. Wilt u dat wij de voucher direct bij openstelling voor u aanvragen? Laat dan hieronder uw gegevens achter.

* verplichte velden

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar