Financiële problematiek melkveehouderij groeit

Publicatiedatum: 12 april 2016

De helft van Nederlandse melkveehouders heeft financiële problemen. Dit aantal kan nog verder stijgen. De nood is groot. Zelfs groter dan ooit tevoren. Dinsdagochtend 12 april sprak Niek Groot Wassink, financieel adviseur rundvee bij DLV Advies, tijdens de ochtenduitzending van BNR Nieuwsradio live over de financiële situatie van melkveehouders in Nederland. 

 

Tijdens de uitzending werd gevraagd of het goed komt met de sector nu deze is vrijgekomen. Niek: "Er is op dit moment teveel aanbod. Dat is de hoofdoorzaak van de financiële problemen. Andere bedrijven gaan failliet als er teveel aanbod is. Bij melkveehouders is dit iets minder omdat het eigen vermogen vaak groter is dan het vreemd vermogen. Toch is het de vraag of deze bedrijven kunnen continueren. Als de melkprijs laag blijft, is het bedrijfsperspectief ook laag."

Waar moet  de hulp vandaan komen? "Overheden kunnen beperkt helpen. Een financiële boost is uit den bozen omdat we in een vrije markt leven." 

Overleven alleen de grote bedrijven dan? "Nee, zij hebben vaak fors geïnvesteerd en hebben dus vaak een forse financieringslast. Deze bedrijven ervaren een grotere druk. Het zit dus niet in formaat, maar in de prestatie die zij leveren."

"De verwachte hoge vraag vanuit China is uitgebleven. Daar wordt nu nog maar heel voorzichtig melk ingekocht. Deze uitval, en ook van Rusland als afnemer, is de hoofdoorzaak voor lage melkprijs in Nederland."

Niek stelt dat de markt gaat zijn werk gaat doen. Hij vertelt dat 2013 en 2014 hele goede jaren waren. "Dat mogen we niet vergeten. We hebben nu anderhalf jaar een minder goede melkprjis. Het ene bedrijf is hier beter op voorbereid dan het andere."

"De nieuwe regulering die volgend jaar van kracht gaat kan de melkproductie enigzins beperken. Vraag is of  dit op effect heeft op de Nederlands markprijsontwikkeling, omdat we met wereldprijs te maken hebben." 

Luister het fragment van BNR Nieuwsradio terug via onderstaande link. 

Fragment BNR Nieuwsradio

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Niek Groot Wassink via n.grootwassink@dlvadvies.nl of 06 13 37 91 07

 

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar