Managementcockpit voor varkensbedrijven

Publicatiedatum: 08 oktober 2015

Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies, ontwikkelt en test een managementcockpit waarmee de agrarische ondernemer op elk gewenst moment kan zien wat de resultaten van zijn dieren zijn. De cockpit bestaat uit een overzichtelijk dashboard met Key Performance Indicatoren (KPI’s) per afdeling. 

Deze KPI’s worden zodanig gepresenteerd dat de varkenshouder direct en in één oogopslag op zijn smartphone of tablet kan zien waar er mogelijk bijsturing gewenst is. De ondernemer kan hierdoor eerder schakelen, monitoren en efficiënt  werken. Door het koppelen van de belangrijkste data uit de stallen worden onder andere voer-, water- en klimaatgegevens aan elkaar verbonden. Op het dashboard worden de belangrijkste KPI’s getoond die weergeven wat er op dat moment in de stallen gebeurt. 

Sensoren meten diergezondheid

Sinds juli dit jaar werkt Connecting Agri & Food aan het praktijkklaar maken van deze managementcockpit bij een varkensbedrijf in Zuid Nederland.  In afdelingen voor biggen en vleesvarkens zijn sensoren geplaatst. Deze sensoren meten de temperatuur, luchtvochtigheid, koolstofdioxide en ammoniak. De sensorgegevens worden per uur verzameld en verbonden aan afdelingsgegevens van het dagelijkse verbruik van water- en voergegevens per ventiel per dag. Bij de biggen is ook een weegschaal in het hok geplaatst. De weegschaal meet het gemiddelde gewicht van de biggen in het betreffende hok. De sensoren zijn via het Internet-Protocol met elkaar verbonden. Door het samenvoegen van apparaten en het gebruik van het internet ontstaan veel nieuwe mogelijkheden voor varkenshouders om hun bedrijven te managen. 

Snel bijsturen 

De toegevoegde waarde van de ontwikkelde management cockpit ligt in de mogelijkheid om als ondernemer snel te reageren op veranderingen in voeropname en andere KPI's. De varkenshouder wordt er namelijk door het systeem op geattendeerd als hij moet bijsturen in een afdeling. Achteraf de resultaten analyseren is verleden tijd. Met de managementcockpit kan op de dag zelf bijgestuurd worden waar nodig. 

Neem voor meer informatie contact op met: Gé Backus

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar