Mogelijkheden voor stoppende varkenshouder

Publicatiedatum: 19 augustus 2019

Varkenshouders moeten in 2020 maatregelen nemen om de ammoniakemissie te verminderen. DLV Advies adviseert varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling toch nog eens te overwegen of een doorstart niet de moeite waard is. Directeur Jos de Groot: "Met name voor een aantal stoppers zijn we mogelijkheden aan het zoeken. Een van de mogelijkheden is het creëren van een buitenuitloop zodat je op die manier nog door kan. Veel mensen willen niet maar zo afscheid nemen van de varkens."

Varkenshouder Straatman vertelt: "Ik heb me aangemeld voor de stoppersregeling, want destijds had ik nog een zeugenbedrijf. Ik ben drie jaar geleden gestopt met de zeugen en toen biggenopfok gaan doen. Dat is een flinke vermindering van de arbeidsdruk. Daarom heb ik besloten een luchtwasser te gaan plaatsen. Zo kan ik door met de biggenopfok en dat is in combinatie met de groepsaccommodatie een mooie oplossing."

90 procent zeugenhouders stopt

Het merendeel van de varkenshouders die zich hebben aangemeld voor de stoppersregeling, stopt ook. "In mijn eigen omgeving stopt 90 % van de zeugenhouders en van de vleesvarkenshouders gaat de helft nog wel door", weet De Groot.

Straatman gaat graag door met de varkens. "Ik loop nog met veel plezier door de stal. De samenwerking met de vermeerderaar gaat ook hartstikke goed." De Groot praat veel met varkenshouders. "We hebben wel mensen aan de telefoon gehad die met pijn in het hart wilden stoppen maar die nu toch mogelijkheden zien van een doorstart."

Luister naar het verhaal van Straatman en het advies dat hij ontvangt van De Groot in onderstaande video van Nieuwe Oogst.

Uw situatie

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw situatie en of een doorstart een reële oplossing is? Neem dan contact op met Jos de Groot of Erwin van Kessel.

Dit artikel en de video zijn verschenen op de website van Nieuwe Oogst.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws