“Bouwbegeleider houdt ontzettend veel werk van je weg”

“Als ik ooit nog iets ga bouwen, is het weer met bouwbegeleiding door DLV.” Boomkweker Henk Huibers weet het zeker. De bouw van een nieuwe ruime kantine, die hij in coronatijd in sneltreinvaart moest realiseren, gebeurde zonder dat DLV Advies de bouwbegeleiding voor hun rekening nam – en dat viel tegen. Het nieuwe hoofdkantoor dat recent werd opgeleverd, was wel weer mét bouwbegeleiding door Anne van Rossum. Henk weet nu hoeveel werk zo’n bouwbegeleider uit handen neemt.

Anne van Rossum, projectleider Bouw bij DLV Advies, en boomkweker Henk Huibers trekken al best een tijdje samen op. “Anne heeft hier in 2009 ook de loods getekend, met het kantoortje en de kantine. Maar toen hadden we nog maar een man of 7 - 8 in dienst. Inmiddels zitten we op 80 fte’s, waarvan 40 - 45 man op de hoofdlocatie.” Die staat in Dodewaard, in de Betuwe. Daarnaast heeft Batouwe Boomkwekerijen nog locaties in Randwijk, Elburg en zelfs een in Braga, in het noorden van Portugal. “Braga gebruiken we om het teeltseizoen te verlengen”, licht Henk toe. Batouwe Boomkwekerijen levert B2B: de opgekweekte heesters en laanbomen – circa 500 soorten van elk – worden uitgeleverd als uitgangsmateriaal voor andere boomkwekers.

Hoofdlocatie en logistiek centrum

Dodewaard is de hoofdlocatie en het logistiek centrum. Alle kleine heestertjes en laanboompjes van de drie locaties worden aangevoerd in Dodewaard en van daaruit gedistribueerd. “Ik heb vorig jaar nog overwogen om alles samen te voegen op één locatie, maar dan zouden we 25 hectare nodig hebben. Voor zo’n oppervlakte zouden we alleen maar terecht kunnen in Brabant en dan vallen we buiten de regio van mijn laanbomenklanten. De meesten zitten toch echt in de Betuwe.”

Sollicitanten zag ik na één gesprek niet meer terug

De laatste 4 jaar is Batouwe Boomkwekerijen pakweg verdubbeld, zowel in omzet als in bedrijfsactiviteiten. Het pand was echter niet meegegroeid. “We zaten met 7 man in de oude kantine te verkopen. Als ik een sollicitant had voor op kantoor, had ik maar één gesprek, want die zag ik daarna nooit meer terug”, lacht Henk. “En toen corona kwam, was dan ook iedereen direct besmet.”

Ruime kantine had voorrang

De boomkweker liep al langer rond met plannen voor een nieuw kantoor. In de coronaperiode ging de voorrang echter naar een ruime kantine waarin iedereen voldoende afstand kon houden. “Ik moest heel snel schakelen”, vertelt Henk. “Die bouw ging in samenspraak met een lokale aannemer. Anne heeft wel meegekeken, maar de kantine van 10 bij 15 m2 werd gewoon tegen de schuur aangebouwd, met sandwichpanelen. Hoe moeilijk kan dat zijn, dacht ik nog.”

Aannemer belde om de haverklap voor overleg

Maar in de praktijk bleek dat simpele stukje nieuwbouw toch meer om het lijf te hebben. “Er moest een toiletgroep in, klimaatinstallatie, waterleidingen, afvoer… Er kwam van alles bij kijken en zo’n aannemer belt je om de haverklap om weer het volgende te overleggen. Ik had nog nooit iets gebouwd zónder DLV, maar ik besefte toen pas hoeveel werk iemand als Anne bij je weg haalt. Ik kon het verschil goed merken. Ook omdat niet alles van tevoren goed op papier was gezet. Dan kom je tijdens de bouw dingen tegen, die dan ter plekke weer moeten worden aangepast.”

Nieuwbouw kantoor weer met bouwbegeleiding

De nieuwbouw van het twee verdiepingen tellende kantoor, dat eind 2022 werd opgeleverd, gebeurde dan ook weer met de vertrouwde bouwbegeleiding door Anne. Ook Mattee van Benthum hielp mee. Hij startte in 2021 als medewerker Bouw bij DLV Advies en heeft die rol uitstekend vervuld, complimenteert Anne. “Veel bouwcontroles en verslagleggingen zijn door Mattee uitgevoerd.”

“Ik voel me er helemaal thuis”

Het nieuwe kantoor is aan de voorkant gebouwd, in het verlengde van de loods, tegen de kantine aan. Henk: “In eerste instantie had Anne een veel te luxe kantoor ontworpen; zo’n rond ding met spiegelglas. Dat zag ik niet zitten. Als het er zo luxe uitziet van de buitenkant, dan denken mijn klanten dat ze dat via de boompjes moeten betalen. Wat er nu staat, ziet er heel gewoon uit aan de buitenkant.” De binnenkant daarentegen is prachtig, volgens de Betuwse boomkweker. “Met heel veel hout, natuurlijke materialen en ook houten spanten. Het ruikt ook nog nieuw”, glundert hij. “Ik voel me er helemaal thuis.” Henk kijkt dan ook uitermate tevreden terug op de samenwerking met DLV Advies. “De eerste loods die Anne heeft getekend, voldoet nog steeds en die is onderhand ook 16 jaar oud.” Voor Henk staat het als een paal boven water: “Als ik ooit nog iets bouw, is het weer met bouwbegeleiding door DLV.”

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit artikel, denkt u over (ver)bouwen of over het inhuren van bouwbegeleiding? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Anne van Rossum of één van onze andere adviseurs. Zij helpen u graag om uw vragen te beantwoorden.