Voorbeeld voor de sector

Keuze melkstal vertrekpunt voor inrichting van de complete stal.

Op het moderne melkveebedrijf van de familie Hakkert in Tricht worden zo’n 120 melkkoeien gemolken. Het echtpaar runt gezamenlijk het bedrijf vol passie en liefde voor de dieren. Duurzame melkproductie en dierenwelzijn staan bij hun hoog in het vaandel. Dit weten zij hoog te houden mede door de bouw van de nieuwe ligboxenstal in 2012. Johan den Hollander, adviseur bouw rundvee van DLV Advies, begeleidde de ondernemers in dit proces.

De oude stal die in 1973 nog door de vader van Gerard werd gebouwd was een traditionele 2+2 stal met een 2x6 visgraat melkstal. Deze stal had ruimte voor 80 ligplaatsen, maar met 95 melkkoeien werd deze stal duidelijk te klein. “We hadden een flinke overbezetting. We beseften ons dat we dit anders moesten aanpakken”,  vertelt Gerard. “We wilden meer ruimte en licht in de stal, maar ook vooral meer comfort voor de koeien.” Een nieuwe melkstal en praktisch separeren waren de volgende eisen die bij de Trichtse melkveehouder op het lijstje stonden.

Van schets naar stal

Met deze eisenlijst zette Gerard zelf de eerste schetsen voor de nieuwe stal op papier. “Het idee moest nog een beetje vorm krijgen. Samen met mijn vrouw Janine hebben we veel rondgekeken bij andere bedrijven en goed nagedacht over de indeling van ons nieuwe bedrijf. Toen we precies wisten hoe we het wilden hebben, hebben we Johan ingeschakeld. DLV Advies werd ons geadviseerd door melkveehouders uit de buurt, dus we wisten dat het een betrouwbare keuze zou zijn.”

Samen met Johan keek het echtpaar naar de haalbaarheid van de plannen. Johan: “In grote lijnen zat hun plan prima in elkaar. Met een paar kleine wijzigingen hebben we samen de finetuning aangebracht en konden we de vergunningen aanvragen bij de gemeente.” “Johan was heel precies met de tekeningen. Hij wilde duidelijk geen detail over het hoofd zien. Hij was ontzettend gedreven”,  vertelt Gerard. Dat oog voor detail bleek ook uit het voorstel voor het kleine raampje bovenin de nok. “Ik vroeg me af wat we hieraan zouden hebben? Maar het oog wil ook wat, daar had Johan gelijk in. Wij keken vooral naar de praktische invulling. Het was prettig om met iemand samen te werken die daar ook eens een ander licht op scheen.”

Voorspoedig bouwproces

Het geluk zat de familie mee toen bleek dat hun plannen precies binnen het bestaande bouwblok vielen. Hierdoor verliep het voortraject soepel en snel. “De benodigde documenten werden door Johan ook gelijk goed aangeleverd, waardoor ze er snel mee aan de slag konden. Het bestek aan de aanbesteding konden spoedig afgewerkt worden.”

De aanpak van Johan sprak de familie heel erg aan. “Hij nodigde alle aannemers uit aan onze keukentafel bij het openen van de enveloppen. Hierdoor verliep dit heel transparant, maar was het ook een stuk persoonlijker. De beste aannemer die uit de aanbesteding naar voren kwam was er ook een die ons al eerder door Johan werd aangeraden.” Voor de toen 24-jarige aannemer die net voor zichzelf was begonnen was dit een unieke kans. “Het was wel even een gok, maar we wisten dat hij al wel ervaring had met stallenbouw. Doordat hij net was begonnen kon hij ons een prijstechnisch zeer interessant voorstel doen. Hij was ook echt een man van de planning. Wat ons heel goed paste, want hierdoor was de stal ruimschoots op tijd klaar.”

Melkstal bepaalt inrichting

In het voorjaar van 2012 kon de bouw beginnen. De nieuwe 0-6-0 stal kreeg binnen enkele maanden vorm. Met eigen aanfok wist Gerard de stal in no-time vol te krijgen. Hij melkt hier nu 160 koeien in de 2x12 70 graden melkstal, welke het vertrekpunt was voor de overige inrichting.

“Met de keuze van de melkstal bepaal je grotendeels al de inrichting van de rest van de stal”, licht Gerard toe. “Als extra bijkomstigheid kwam er door de keuze van de melkstal een ruimte boven beschikbaar. Mijn vrouw heeft haar baan opgezegd en heeft zich ertoe gelegd om deze ruimte te exploiteren.” Janine licht toe: “Op deze manier zijn wij samen op het bedrijf aan het werk. Ik organiseer nu vooral veel kinderfeestjes. Hiermee proberen we de burgers dichter bij de boer te brengen. We proberen samen zo transparant mogelijk ons bedrijf te runnen. Dat lukt aardig op deze manier”,  aldus een trotse Janine.

Deze transparantie blijkt ook uit de vele andere activiteiten waar het boerenechtpaar zich mee bezig houdt. “Voor het derde jaar op rij doen wij weer mee aan de Campina open boerderijen dag. Hiermee hebben wij vorig jaar ruim 2200 bezoekers gehad. Wij vinden het belangrijk dat mensen die nooit of niet vaak op een boerderij komen een goed beeld krijgen hoe het er op een boerenbedrijf aan toe gaat. Daarom zetten wij onze staldeuren graag open, ook op deze website of via facebook. Voor groepen of andere belangstellenden is het altijd mogelijk onze boerderij te komen bezoeken.”

Gerard en Janine staan ook open voor andere activiteiten die verband houden met het boerenleven zoals weidevogelbeheer en bloemrijke akkerranden. Daarnaast hebben zij de status van educatieboerderij voor scholen. Dit vooruitstrevende echtpaar is met hun nieuwe melkveestal een voorbeeld voor de sector.