Fosfaat, de koers van het kabinet

Publicatiedatum: 11 december 2015

Komt er nu wel of geen handel in fosfaatrechten? Voor de één van belang bij het stoppen met de opfok van jongvee en/of het houden van melkvee. Voor de ander van belang om zijn gedane investeringen tot bloei te laten komen in de komende jaren.

Woensdag 9 december 2015 heeft het kabinet wederom over dit onderwerp gesproken. De richting  die staatssecretaris van Dam wil inslaan wordt steeds scherper. Maar de paaltjes zijn nog niet exact uitgezet. 

Aan banden gelegd

Handel in fosfaatrechten wordt zoveel mogelijk aan banden gelegd.  Op dit moment een eerste voorzichtige conclusie. 
Daarnaast is het duidelijk dat de huidige en toekomstige meest intensieve bedrijven veel van hun geproduceerde mest moeten gaan verwerken. In ieder geval hun overschot. 
Grondgebonden produceren lijkt meer en meer de overhand te krijgen in de discussie binnen het kabinet.

Inzicht in fosfaatproductie

Voor de agrarische ondernemer is het van belang om volledig inzicht te hebben in de eigen fosfaatproductie per geproduceerde kilo melk. Inzicht dat voor het bedrijf van groot belang is. Met deze informatie kan voor het bedrijf de route uitgezet worden naar de verder te nemen stappen. 
Mestverwerking, verwerving gronden en aankoop fosfaatrechten zijn mogelijkheden die erop voorzien om veel koeien te houden. Maar wellicht moeten er maatschappen opgericht worden waarmee fosfaatrechten overgeschreven worden? Het kabinet heeft hier nog geen passend antwoord op. 

Neem voor meer informatie over dit onderwerp contact op met Marcel de Rooij of Jan Dortmans
 

Video: Arjan en Margriet Hendriks: van strategische verhuizing tot staloptimalisatie

Vanuit hun voormalige gemengde varkens- en melkveehouderij in Heerde dachten Arjan en Margriet Hendriks er al jaren over om zich verder toe te spitsen...

Lees verder

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Eén van de belangrijkste momenten in het leven van een ondernemer is de bedrijfsoverdracht. Jarenlang bouw je aan jouw onderneming en neem je de...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar