Kabinet maakt weg voor onteigening vrij

Publicatiedatum: 28 november 2022

Als vrijwillige aankoop van boerderijen niet voldoende stikstofruimte oplevert dan zal het kabinet ‘met pijn in het hart’ bedrijven gaan onteigenen. Dat is een van de harde boodschappen uit de brief van Van der Wal van afgelopen vrijdag.

 

De overheid zal proberen onder andere met een drietal regelingen (LBV, LBV+, MGA) proberen de stikstofruimte terug te dringen. Levert dit niet voldoende op dan zal “verplichtend instrumentarium indien nodig worden ingezet” zo valt te lezen.

Doe het niet alleen

Al in januari 2023 wil de overheid in gesprek met piekbelasters om met hen te bespreken welke mogelijkheden er zijn om hun stikstof tot nagenoeg 0 te reduceren. Hiervoor worden verandering van bedrijfsvoering, innoveren, verplaatsen en stoppen genoemd. Ga dit gesprek niet alleen aan, maar laat je bijstaan door een onafhankelijk adviseur. Dat is de boodschap die adviseur Marcel de Rooij wil meegeven aan ondernemers. “Piekbelasters lopen het risico om in een onteigeningsprocedure terecht te komen. Dan is het van groot belang om je vanaf de start van de gesprekken bij te laten staan door een onafhankelijk adviseur die de klappen van de zweep kent.” Als adviseur bij DLV Advies staat hij met zijn collega’s vaker ondernemers bij in onteigeningsprocedures.

Najaar 2023 deadline voor stikstofreductie

In het najaar 2023 beslist het kabinet op basis van het aantal ondernemers die bereid zijn deel te nemen aan een van de aankoopregelingen, de natuurdoelanalyses en de gebiedsprogramma’s, of er over gegaan wordt tot onteigening.
Als in het najaar blijkt dat er niet voldoende stikstofruimte beschikbaar komt uit de regelingen wordt er per natuurgebied bekeken of de doelen behaald zijn. “Stel dat op de Veluwe voldoende stikstofruimte is vrijgekomen maar bij Dwingelderveld niet. Dan zullen op de Veluwe geen bedrijven onteigend worden, maar nabij Dwingelderveld wel,” licht Marcel toe.“Dit betekent dat we pas eind 2023 echt zicht hebben op mogelijke onteigeningen. Ondernemers die nabij N2000-gebieden wonen en door willen met hun bedrijf zullen tot die tijd ook op reguliere wijze hun bedrijf voort moeten zetten. Als de ondernemer dan toch onteigend moet worden uiteindelijk, dan zal hij minimaal dezelfde mogelijkheden moeten krijgen op een nieuwe plek. Wij gaan er vanuit dat de schadeloosstellingsvergoeding daar op gebaseerd zal en moet worden om dit instrument juridisch haalbaar te maken."

Kom beslagen ten ijs

Dat er pas eind 2023 zicht is op of en zo ja in welke regio’s er onteigend gaat worden betekent niet dat je als (mogelijke) piekbelaster nog een jaar kunt afwachten. Als je in of zeer dichtbij een N2000-gebied woont is het verstandig je voor te bereiden en een plan te maken voor wanneer de overheid met je in gesprek wil over o.a. verplaatsen of stoppen. Denk na over wat je wilt als ondernemer, en wat de financiële en fiscale gevolgen zijn van de verschillende opties, en waar je als gezin en bedrijf rekening mee moet houden.

Verwacht je mogelijk piekbelaster te zijn en wil je je voorbereiden? Laat hieronder je gegevens achter en we bellen je terug.

* verplichte velden

Webinar: Gedwongen bedrijfsbeëindiging vanwege stikstof?

Nu zwart op wit staat dat gedwongen aankoop van veehouderijen in beeld komt is dit voor ondernemers in of vlakbij Natura2000-gebieden aan te raden zich hierop voor te bereiden.

Linssen cs Advocaten organiseerde op dinsdag 29 november een webinar hierover.

In dit webinar werd besproken welke wettelijke instrumenten de overheid heeft om agrarische bedrijven te dwingen om te staken. Er werd vooral aandacht besteed aan de door de overheid zelf genoemde mogelijkheden van onteigening en intrekking van de Natuurvergunning. 

 Terugkijken webinar

 

Vind jouw opvolger óf het bedrijf van je dromen tijdens Boer zoekt Perspectief!

Wil jij als ondernemer het door jou opgebouwde bedrijf een toekomst geven? Ben jij geïnteresseerd in een bedrijfsovername, -samenwerking of -uitbreiding...

Lees verder

Voorstel voor 30 procent afroming ligt op tafel: Nú nadenken over aanschaf productierechten

Agrarisch ondernemers die overwegen om extra productierechten aan te schaffen, doen er goed aan om dat nog dit jaar te doen, zegt Marc Albers adviseur...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar