Aanpassingen fosfaatreductieplan voor melkproducerende bedrijven

Publicatiedatum: 22 maart 2017

Meer bedrijven worden grondgebonden volgens de laatste aanpassingen aan het fosfaatreductieplan. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van Dam.

Hij reageert hiermee op aangenomen moties van de SP, PvdA, ChristenUnie en het CDA. De aanpassingen zijn opgesteld in overleg met de sector. Voor vleesvee is overleg geweest met LTO Nederland en LandschappenNL.

Definitie grondgebondenheid aangepast

In het fosfaatreductieplan komt een tweede definitie van grondgebondenheid. Deze zal aansluiten bij de bepaling van de grondgebondenheid in het fosfaatrechtenwetsvoorstel. Zo zijn bedrijven met een lage melkproductie in 2015 zowel in de fosfaatreductieregeling als voor de fosfaatrechten grondgebonden. Bedrijven die melk produceren en grondgebonden zijn krijgen geen korting van 4% op het referentieaantal van 2 juli 2015. 

Lagere productie gunstig voor grondgebondenheid

Janneke Straver, specialist op het gebied van mestwetgeving bij DLV Advies, geeft aan dat deze aanpassing in de regelgeving gunstig uitpakt voor veehouders waarvan hun koeien minder dan 41,3 kg fosfaat per koe produceren (= minder dan 8125 kg melk/jaar). “Deze bedrijven mogen rekenen met de fosfaatproductie op basis van de gemiddelde melkproductie. Wanneer deze onder de 8.125 kg melk/koe/jaar zit produceren de dieren minder dan 41,3 kg fosfaat per koe. Daardoor wordt minder fosfaat op het bedrijf geproduceerd en mogelijk toch ook in de fosfaatreductieregeling grondgebonden. Breng ook uw eigen situatie in beeld en controleer of deze overeenkomt met de gegevens bij uw zuivelonderneming,” zo adviseert ze. 

Kortingspercentage omhoog

Volgens Van Dam gaat het om 750 bedrijven die volgens de nieuwe regel wel grondgebonden zijn en volgens de nu geldende berekening niet. Het gevolg is dat de beoogde fosfaatreductie 0,1 miljoen kilo minder zou worden. Dat moet gecompenseerd worden via een iets hoger kortingspercentage in de derde periode (juli en augustus). De betreffende bedrijven krijgen uiterlijk 1 april bericht over de aanpassing via de zuivelonderneming en RVO.nl.

Meer informatie

Voor meer informatie, neem contact op met Janneke Straver via 06 26 51 86 63 of j.straver@dlvadvies.nl of een van de andere specialisten op het gebied van mestwetgeving.
 

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar