Aanmelden derogatie mogelijk tot en met 7 april

Publicatiedatum: 21 maart 2023

De voorwaarden voor derogatie zijn dit jaar fors gewijzigd. De derogatie moet uiterlijk 7 april zijn aangevraagd. Hiervoor dient eveneens een bemestingsplan te worden opgesteld.

U mag op uw landbouwgrond 170 kilogram stikstof uit dierlijke mest per hectare per jaar gebruiken. Met een derogatievergunning voor 2023 is dat 220 of 240 kilogram.

Bemestingsplan

Een voorwaarde voor derogatie is het maken van een bemestingsplan. U heeft hiervoor een analyserapport nodig van de bemonstering van uw landbouwgrond. Een geaccrediteerd (erkend) laboratorium moet dit uitvoeren en opstellen. De analyserapporten mogen op 7 april 2023 niet ouder zijn dan 4 jaar. Nieuw is dat er nu per 5 hectare één analyse moet zijn.

Voorwaarden derogatie

Ook de overige voorwaarden zijn gewijzigd. Zo gebruikt u van 15 mei tot en met 15 september (onafgebroken) 80% van het landbouwgrond als grasland. Maart telt dit jaar voor de bufferstroken niet mee voor de 80% berekening. Fosfaatkunstmest is niet toegestaan. Bij scheuren van grasland wordt gerekend met een korting op de stikstofgebruiksnorm. Het gebruik van de sleepvoetbemester op klei- en veengrond is alleen toegestaan als de buitentemperatuur lager is dan 20 °C. Een compleet overzicht van de voorwaarden treft u op rvo.nl.

Derogatie in 2023 en daarna

Derogatie wordt stap voor stap afgebouwd. De derogatienorm is daarom in 2023 lager dan in 2022. Hierdoor krijgt u misschien meer kosten. Daarvoor komt de subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie beschikbaar.

Aanvragen subsidie behoud grasland bij afbouw derogatie

Het doel van deze subsidie is het behouden van grasland bij derogatiebedrijven en biedt ondersteuning van de ondernemer. De subsidie wordt op donderdag 1 juni 2023 opengesteld en sluit op vrijdag 30 juni 2023. Dit jaar is er een budget van €30 miljoen beschikbaar die verdeeld wordt op volgorde van aanvraag, op grootte van de percelen en het gebied waarin ze liggen.

Aanvragen

Een derogatievergunning voor 2023 aanvragen kan tot en met 7 april 2023 bij RVO. Wilt u hier meer over weten, ondersteuning bij de aanvraag of wilt u meer informatie over de subsidie Behoud grasland bij afbouw derogatie? Vul dan onderstaand formulier in of neem contact op met onze adviseurs.

* verplichte velden

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Nieuwe stap gezet voor de toepassing van RENURE, invoering per 2025 nog mogelijk

In een recente brief aan de Tweede Kamer heeft de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit belangrijke updates gedeeld over de voortgang van het...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden