Boeren met de natuur in de praktijk

Publicatiedatum: 31 oktober 2023

“Overwin de angst om dingen anders te doen,” dat is de tip van Kees Westeneng, een van de deelnemers van het project Samen werken, Samen sterker. In Groningen werkt een groep melkveehouders samen in dit project. Zij willen zich richten op een integrale aanpak bij het uitvoeren van maatregelen gericht op meer biodiversiteit, een verbeterde mineralenkringloop én zo goed mogelijk ruwvoer.

In deze filmreeks vertellen 3 deelnemers  over hun ervaringen in de praktijk en geven een aantal handige tips. Ook hoor je Peter van Hoof over het optimaliseren van mineralenkringlopen.
 

Boeren met de natuur deel 1, welke verdienmodellen zijn er?

“Natuurvriendelijk boeren moet wel betaalbaar blijven”. Melkveehouder Ben van Tilburg heeft een extensieve melkveehouderij en boert met de seizoenen mee. Hoe kijkt hij naar de verdienmodellen bij extensief boeren?

 

Boeren met de natuur deel 2, hoe wordt je zelfvoorzienend?

“Ga eens bij collega’s kijken, hoe hebben zij dit aangepakt”. We spreken Ben van Tilburg nog een keer, dit keer over zelfvoorzienend boeren. Hoe begin je hiermee om en wat zijn de praktijkervaringen tot nu toe?

Boeren met de natuur deel 3, tips voor het anders benutten van drijfmest en kunstmest

“Overwin de angst om dingen anders te doen”, dat is de tip van melkveehouder Kees Westeneng. Hij deelt zijn ervaringen met het anders omgaan met drijfmest en kunstmest op zijn bedrijf en welke effecten dit heeft op zijn koeien en gewassen.

 

Hoe optimaliseer je mineralenkringlopen op je bedrijf?

“Het is maatwerk op ieder bedrijf, ik kijk naar het geheel, van voer tot en met  de bodem”. Peter van Hoof vertelt  hoe je de mineralenkringlopen kan optimaliseren en welke zaken hij veel tegenkomt in de praktijk. Zoals lekstroom op drinkbakken en bemesten vanuit gewoonte. 

Het project Samen werken, Samen sterker is mede mogelijk gemaakt door mogelijk door steun van de provincie Groningen en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn plattenland. 

 

       

Project 'Verduurzamen varkenshouderij door samen leren over stalklimaat' succesvol afgerond

Het project ‘Verduurzamen varkenshouderij door samen leren over stalklimaat’ is met succes afgerond. Het project heeft een jaar lang stalklimaat...

Lees verder

Wie heeft het Sterkste Erf? Genomineerden voor de verkiezing 2024 zijn bekend

De genomineerden voor de Sterkste Erf Verkiezing 2024 zijn bekendgemaakt. Deze verkiezing richt zich op boeren en boerinnen die niet alleen uitblinken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden