Breng effect stijgende rentetarieven tijdig in kaart

Publicatiedatum: 29 november 2023

DLV Advies waarschuwt melkveehouders om tijdig in kaart te brengen wat de stijgende rentelasten betekenen voor hun liquiditeit. Afgelopen jaar is de rente op de kapitaalmarkt opgelopen van 2 à 3 procent richting de 5 à 6 procent. Op het moment dat de rentevaste periode van bestaande leningen afloopt, kan dat een forse kostprijsverhoging met zich meebrengen.

“Een euro financiering per kilogram melk is niet ongewoon,” zegt adviseur Financieel Management Wouter Banierink. “Als de rente dan met 1 procent stijgt, betekent dat ook een cent extra rentelasten per kilo melk. Ga je dan van 2,5 procent naar 5,5 procent, dan is dat zomaar 30.000 euro op jaarbasis voor een gemiddeld bedrijf.”

Effect moeilijk op te vangen

“De meeste melkveehouders hebben diverse leningen lopen met verschillende looptijden. Als er één vrijvalt, is dat doorgaans nog wel op te vangen. Maar als er meerdere leningen achteraan komen, ijlt dat effect dus na,” zegt Wouter. Hij verwacht dat het grootste effect voor veel bedrijven nog moet komen.

Meerdere prijsopdrijvende factoren

Daarbij valt de rentestijging ongelukkig samen met een aantal andere prijsopdrijvende factoren. Zo zijn de voerkosten opgelopen en zullen veel veehouders daarnaast extra mest moeten afzetten als gevolg van het wegvallen van de derogatie. “Alleen al de extra mestafzet kost gauw 2 tot 4 cent per kilo melk,” benoemt Wouter. Daarbij is de melkprijs sinds begin dit jaar stevig gedaald. Al met al blijft er daarmee weinig financiële speelruimte over.

Juiste mix vinden

“Echt alles is duurder geworden. Het is daarom heel verstandig om op tijd een liquiditeitsprognose te laten maken,” zegt Wouter. “Dan bekijken we welke leningen wanneer vrijvallen, of dat is op te vangen, en wat vervolgens de beste stap is. Kies je voor een kortlopende rentevaste periode, of ga je voor meer zekerheid en kies je voor meerdere jaren vastzetten? Daarin de juiste mix vinden, is cruciaal.”

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden