Daglicht in de varkensstal

Publicatiedatum: 07 juni 2017

Het gebruik van daglicht in varkensstallen is meer regel dan uitzondering. Wettelijk moet er minimaal acht uur per dag 40 lux aan daglicht in de stallen zijn. Vanuit bepaalde concepten worden aanvullende eisen gesteld evenals in de maatlat Duurzame Veehouderij. Naast de wettelijke verplichtingen is het is extra daglicht natuurlijk ook gewoon prettig voor mens en dier en is het gratis. Nadelen van daglicht zijn plaatselijk hoge temperaturen door de zon en in de winter kan het juist een koudebrug geven. 

Meerdere mogelijkheden voor daglicht in varkensstallen

Daglicht in de stal brengen kan op zowel via de gevels als via het dak. Via de gevels kan het met ramen of een lichtstraat. Via het dak met lichtplaten, golfplaat of sandwichpanelen, al dan niet met een voorziening in een verlaagd plafond of een solartube. 

Daglicht puzzelstuk bij bouwplannen

Daglicht is vaak een puzzelstuk is bij bouwplannen. Factoren die de mogelijkheden van daglicht bepalen zijn:
- de lay-out, dus de plaats van de centrale gang en de afdelingsgrootte,
- de afstand tot de volgende stal in verband met brandveiligheid, 
- de manier van luchtinlaat (spouw),
- en het klimaatsysteem, dus al dan niet een verlaagd plafond. 
De verschillende opties vergelijken op prijs is geen gemakkelijke opgave aldus Theo Mulders, projectleider bouw intensief bij DLV Advies: “De nettokosten hangen niet alleen af van de materiaalkosten, maar ook van arbeid, eventueel aanpassen van de constructie en het wel of niet kunnen besparen op andere materialen. Maar op basis van offertes en projecten van de afgelopen jaren zijn ramen over het algemeen de goedkoopste optie, gevolgd door lichtplaten, de lichtstraat en als duurste een solartube."

 Meer weten over de mogelijkheden om daglicht in de stal te brengen met bouw en verbouw? Neem dan contact op met Theo Mulders of een van de andere projectleiders bouw.

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden