En de winnaar is: familie Ten Kate uit Veeningen

Publicatiedatum: 21 september 2023

Trots, dat was het gevoel wat heerste tijdens de verkiezing voor Het Sterkste Erf van Nederland. Het bedrijf van familie Ten Kate werd door de jury gekozen als winnaar. De publiekprijs ging naar de familie Tomesen uit Doetinchem. Het prachtige bedrijf van de familie De Vor viel helaas buiten de prijzen. De drie genomineerden zijn alle drie unieke gezinsbedrijven, die uitblinken in het hebben van een sterk erf met aandacht voor natuurinclusiveit en het betrekken van de omgeving. “Het was dan ook lastig om een winnaar te kiezen” aldus Barry Akkerman, adviseur DLV Advies en onderdeel van de jury.

“Tijdens de bedrijfsbezoeken letten we op zaken als; hoe gaat de boer om met natuur en landschap, hoe communiceert de boer met de maatschappij en welke innovaties worden er toegepast. Elke genomineerde had hierin zijn/haar eigen sterke punten.”

Samenwerking staat centraal bij familie Ten Kate

Zo staat bij winnaar, familie Ten Kate, samenwerking en vertrouwen centraal in het bedrijf. Met melkkoeien, varkens en akkerbouw wordt er veel werk uitbesteed. Ze betrekken hun omgeving nauw bij hun activiteiten met een zichtstal, lokaal afzetten van vlees en zijn ze bezig met het plaatsen van een monomestvergister om het dorp van groengas te voorzien.

Duidelijke missie bij familie De Vor

Bij familie De Vor uit Utrecht is de missie duidelijk; informeren van het publiek over natuur en landschapsbeheer. De stad naar het plattenland brengen is hun droom. Jaarlijks trekken ze hiermee duizenden bezoekers die een rondleiding krijgen op het bedrijf. Ook pionieren ze graag en zijn ze gestart met een proeftuin avocado’s.

Kansen zien bij de familie Tomesen

Bezoekers op het erf is ook een belangrijk onderdeel bij de familie Tomesen, die met 3.000 bezoekers per week hun eieren onder andere afzetten in de omgeving. Het familiebedrijf heeft onlangs, voor hun 100-jarige bestaan, het predicaat hofleverancier aangevraagd en gekregen. Ze zien volop kansen voor groei in de toekomst.

Eigenlijk kent deze verkiezing alleen maar winnaars. “Allemaal unieke bedrijven die je laten voelen hoe trots we mogen zijn op de agrarische sector” aldus Barry.

Sterkste Erf verkiezing 2024

Vorig jaar is de familie Ten Kate uitgeroepen tot winnaar van de Sterkste Erf verkiezing. Zij runnen in het Drentse Veeningen een gemengd bedrijf met melkkoeien,...

Lees verder

Brandpreventie hoeft geen handenvol geld te kosten, het begint bij bewustwording

Als het gaat om brandveiligheid, ligt de veehouderij onder een vergrootglas. Boerderijbranden kunnen in korte tijd voor enorme financiële en emotionele...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden