Energiebesparingsonderzoek brengt stroomslurpers in kaart

Publicatiedatum: 22 februari 2024

Op het melkveebedrijf van de familie Raamsteeboers nam het energieverbruik toe, maar ze konden er niet goed de vinger op leggen. Een energiebesparingsonderzoek van DLV Advies bracht de energieslurpers in beeld én leverde besparingsmogelijkheden op. “Binnenkort willen we de oude lampen in de stal vervangen door energiezuinige ledverlichting”, zegt Dianne Raamsteeboers.

Hans en Dianne Raamsteeboers en hun twee zonen Jop en Jesse runnen in Hellendoorn een melkveebedrijf met 100 melkkoeien en 1,5 miljoen liter melk. Van deze ‘vier kapiteins’ verzorgt Dianne het meeste papierwerk. Toen ze afgelopen jaar toch fors moesten bijbetalen, ondanks de 250 zonnepanelen op het dak, heeft ze DLV Advies ingeschakeld voor een energiebesparingsonderzoek. Energiespecialisten Jurian Lier en Erik de Jonge hebben dat gedaan in de vorm van een informatief gesprek aan de keukentafel en een rondgang over het bedrijf. Daarop volgde een rapport met een overzicht van de aanwezige elektrische apparatuur, het verbruik en waar eventueel nog besparingen zijn te behalen.

Energieverbruik overzichtelijk op papier

“Kijk, in principe zouden we dat ook zelf in kaart kunnen brengen. Maar dat kost heel veel tijd en die hebben we gewoon niet”, zegt Dianne. “Er komt al zó veel op ons af qua regelgeving waar we wat mee moeten doen. Het was handig om dit werk uit te besteden aan mensen die goed meedenken en alle kennis in huis hebben. Nu hebben we het energieverbruik overzichtelijk op papier en het totaalplaatje: hoeveel uur draaien de ventilatoren, hoeveel stroom verbruiken de lampen, de beregeningspomp enzovoort. Vervolgens kun je zelf bepalen wanneer je wat gaat aanpakken en in welke volgorde.”

Offerte begeleiding bij verlichtingsadvies

Dat er energie te besparen was door het vervangen van de 15 jaar oude lampen in de stal had de familie Raamsteeboers wel verwacht. DLV Advies heeft voor hen drie regionale bedrijven ingeschakeld voor een goed verlichtingsadvies. Zij gaan een offerte maken voor de aanpassingen van het lichtplan.

Verwachte besparing na maatregelen ca 3000 euro per jaar

Een andere mogelijke besparing is te behalen met de installatie van een voorkoeler. Er zal in de toekomst een tweede bedrijfswoning op het erf komen. Met de warmte van de voorkoeler in combinatie met een warmtepomp is dat woonhuis in principe te verwarmen, legt Jurian uit. Hij rekent erop dat de familie Raamsteeboers met de gecombineerde maatregelen circa € 3.000 per jaar moet kunnen besparen.

Subsidiepotje voor het onderzoek

Jurian benadrukt dat alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh per jaar aan energie verbruiken een wettelijke informatieplicht energiebesparing hebben. Eens in de vier jaar moeten zij aangeven welke energiebesparende maatregelen zij hebben doorgevoerd. “Zo’n energiebesparingsonderzoek kun je ook binnen dit kader laten doen.”
Een dergelijk onderzoek is mogelijk vanaf € 850 exclusief btw. “Maar de Provincie Overijssel heeft hier een subsidiepotje voor, waarmee we als ‘t goed is € 400 terugkrijgen”, aldus Dianne. “Bovendien zijn de kosten voor zo’n dergelijk onderzoek fiscaal aftrekbaar onder de Energie-investeringsafrek”, vertelt Jurian. “Uit dit onderzoek komt ook vaak iets naar voren waar onze klanten flink op kunnen besparen.” Dianne: “Aan collega-melkveehouders die kampen met hoge energiekosten kan ik dit zeker aanraden.”

Voorbeeld besparingsmogelijkheden

Praktijkvoorbeeld besparingsmogelijkheden op basis van besparingsonderzoek bij een melkveebedrijf. Dit voorbeeld laat de besparingen zien voor dit bedrijf. In de rapportage die bij het besparingsonderzoek wordt meegeleverd worden ook de bijbehorende investeringen en terugverdientijden meegenomen. Lees hier meer over het besparingsonderzoek.

Aanpassing

Besparing

Toelichting

Toepassen voorkoeler

7.000 kWh x € 0,15 = € 1.050

Bij het toepassen van een voorkoeler is de besparing op het koelen van de melk ongeveer 7000kWh.

Warmte terugwinning installatie

 (>± 1000.000 kg) 8.000 kWh x € 0,15 = € 1.200

Bij toepassen van warmteterugwinning is de besparing 8000kWh op het verwarmen van het water dat gebruikt voor de spoeling van melkstal of melkrobot.

Lampen vervangen voor LED

6.000 kWh x € 0,15 = € 900

Wanneer TL- of gasontladingslampen vervangen worden voor Ledverlichting dan geeft dit  een elektrische besparing van 6000kWh bij een huidige verbruik 10.000 kWh per jaar.

Bronwaterinstallatie

9.600 kWh x € 0,15 = € 1.440

De water installatie is vervangen en liet een gemeten besparing zien van 9.600kWh op jaarbasis bij dit bedrijf.

Frequentie gestuurde vacuümpomp en melkpomp

5.256 kWh x € 0,15 = € 788,40
uitgaande van nominaal verbruik van 6KW x 4 uur per dag

Als pompen voorzien worden van een frequentieregelaar dan zorgt dit voor een lager energieverbruik. Daarbij wordt de levensduur van pompen verhoogd omdat ze niet vol hoeven te draaien. Er is ook minder warmteontwikkeling en geluid wat het veiliger en comfortabeler maakt.

Energiezuinige koelmachine

3.699 kWh x € 0,15 = € 554,85

Uitgaande van KWh-prijs € 0,15 excl. btw en energiebelasting (verbruik boven de 50.000 kWh = €0,03 per kWh)

 

Plaats een koelmachine op een locatie waarbij deze verse buitenlucht kan aanzuigen en ook kan afvoeren. Een locatie zoals bovenop een zolder, waarbij stallucht kan worden aangezogen, gaat dit ten koste van de levensduur van de koeling en het elektrisch verbruik gaat hiermee omhoog.

Instelling apparaten: verbruikers inschakelen op momenten veel groene stroom.

Verschil in piek en dal € 0,10

per kWh x 5.000 kWh = € 500

Veehouderijen met een grootzakelijke aansluiting -die geen gebruik kunnen maken van de salderingsregeling- doen er verstandig aan om verder onderzoek te doen.

Voor het direct eigen verbruik is altijd lonend en waardevol om te onderzoeken hoe dit het beste toegepast kan worden.


Meer inzicht over energiebesparing

Meer weten

Wilt u meer weten over het energiebesparingsonderzoek en de mogelijkheden voor uw bedrijf? Neem dan contact op met een van onze adviseurs of laat hieronder uw gegevens achter. 


* verplichte velden

 

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden