Gebruik houten spanten in stal

Publicatiedatum: 10 maart 2016

Houten spanten en gordingen hebben geen negatief effect op de brandveiligheid van stallen. Onderzoek van DLV Advies in opdracht van De Groot Vroomshoop toont aan dat het nieuwe Bouwbesluit hout ten onrechte uitsluit als constructiemateriaal in ligboxstallen.

 

 

Het onderzoek van DLV Advies naar het brandscenario toont aan dat toepassing van houten spanten en gordingen geen negatief effect heeft op de brandveiligheid van stallen. Stalbranden ontstaan veelal door kortsluiting, brandgevaarlijke werkzaamheden, oververhitting of zelfontbranding van machines.

Isolatiematerialen

Vooral brandbare isolatiematerialen zorgen voor snelle verspreiding van de brand, maken dat er giftige stoffen vrijkomen en zorgen voor veel beschadiging en ernstige brandwonden. In het rapport wijst DLV op het belang van strenge eisen aan het toepassen van isolatiematerialen.

Het nieuwe Bouwbesluit is sinds 1 april 2014 van kracht en is bedoeld om dieren te beschermen. Sinds die datum moeten constructiematerialen aan de binnenzijde van een stal voldoen aan een brandklasse B en een rookklasse s2. Staal voldoet daar direct aan, hout niet.

Bouwen met hout

De Groot Vroomshoop bouwt bewust met hout. Het bedrijf schakelde hiervoor Anne van Rossum, specialist brandpreventie bij DLV Advies. Die onderzocht op welke manier het gebruik van onbehandelde houten spanten en gordingen in ligboxstallen toch in overeenstemming kan zijn met het nieuwe Bouwbesluit.

Op basis van Artikel 1.3 Gelijkwaardigheidsbepaling, stelt DLV Advies vast dat het gebruik van hout wel kan. Hout presteert minimaal gelijkwaardig en mogelijk zelfs beter dan staal. Binnen het Bouwbesluit is hout dus een goed alternatief voor de gestelde prestatie-eisen. 

Duurzaam ondernemen

Hout is een hernieuwbare biobased grondstof, wat prima past in het streven van de Nederlandse agrariër om steeds duurzamer te ondernemen. Wie met hout bouwt draagt direct bij aan de vermindering van CO2 uitstoot.

Houten spanten en gordingen zijn esthetischer dan stalen varianten. Hout wordt niet aangetast door ammoniak. Houten spanten en gordingen bieden bij brand, ten aanzien van bezwijken veel meer veiligheid dan stalen spanten, aldus bouwbedrijf De Groot uit Vroomshoop.

Neem voor meer informatie contact op met Anne van Rossum, specialist brandpreventie, via a.vanrossum@dlvadvies of via 06 53 37 50 97 

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden