Groepshuisvesting paarden

Publicatiedatum: 05 juli 2016

Groepshuisvesting is voor elk paard beter, ook voor sportpaarden. Dat is de visie van Erica Bijl.

Veulens in de opfok staan in een groep. Die moeten tenslotte lekker kunnen spelen met vrienden en de beweging die ze krijgen is goed voor hun ontwikkeling. Waarom vinden we groepshuisvesting voor veulens logisch en verandert dat als de paarden eenmaal in training zijn? We vragen het Erica.

Groepshuisvesting als standaardvorm

“Veel eigenaren zien een paard als iets kwetsbaars dat ze moeten beschermen. Ze zijn bang dat paarden blessures oplopen elkaar verwonden als ze in een groep staan. De kans op ongevallen wordt juist kleiner als paarden na een sociale opfokperiode in een sociale situatie blijven staan. Het zijn de paarden die niet gewend zijn aan weidegang en sociaal contact die de meeste risico’s lopen. Daarom zou groepshuisvesting een standaardvorm van huisvesting moeten zijn. Dat heeft voordelen voor het paard en voor de paardenhouders.” 

Voordelen groepshuisvesting voor het paard

“Paarden die alleen staan kennen een veel hogere mate van stress als ze te weinig in hun natuurlijke behoeften kunnen voorzien. Ze hebben bijvoorbeeld vaker last van maagzweren wat zich soms uit in luchtzuigen. Deze onzichtbare effecten van individuele huisvesting zijn bij veel paardenhouders onbekend. De natuurlijke behoefte bestaat onder andere uit beweging en sociaal contact. Dat verandert niet naarmate het paard ouder wordt. Een groepsstal kan meer beweging bieden want de ruimte is per definitie groter. Paarden kunnen rondwandelen en dat is belangrijk voor hun lichamelijke gezondheid en het functioneren van de hoeven, darmen en gewrichten. Zo’n extra grote stal vermindert ook de kans op blessures door bijvoorbeeld vastrollen. Het sociale contact in een groepsstal verbetert de mentale toestand van een paard. Lichamelijk contact zoals bij elkaar kroelen, vermindert stress en een minder gestrest paard is prettiger en veiliger om op te rijden.” 

Groepsstal goedkoper dan boxen

“Een groepsstal is tevens goedkoper. In de proefgroepsstal van manege de Burght in Barneveld, waar vijftig paarden staan, besparen ze tot 33 procent op de kosten van stro en arbeid. De stal, die ‘de binnenweide’ wordt genoemd is namelijk opgedeeld in twee stukken. In het ene stuk kunnen de paarden liggen op een strobed. In het andere deel staan ze op beton. Voor de eigenaar levert het enorm voordeel op want die heeft minder stro nodig. Voor het paard maakt het niet uit, die ligt niet de hele dag en ze liggen ook niet allemaal tegelijkertijd.” 

Meer weten over groepshuisvesting?

Wilt u meer weten over groepshuisvesting? Neem dan contact op met Erica Bijl via 06 51 42 43 27 of e.bijl@dlvadvies.nl. Zij heeft aan de basis gestaan van diverse innovatiestallen en meegewerkt aan verschillende onderzoeken over groepshuisvesting. Tevens is zij specialist op het gebied van vergunningen

 

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden