Mengteelt suikerbieten remt bladschimmelspreiding
Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...
Lees verderProducenten, supermarkten en consumenten vragen steeds meer om koeien in de wei. Het is voor veel agrarische ondernemers een overweging om daar op in te spelen. De omschakeling van jarenlang opstallen is wel wennen. Veehouders die na jarenlang opstallen nu weer omschakelen, merken dat dit een duidelijke aanpassing van de bedrijfsvoering vraagt. Een steeds groter percentage veehouders overweegt het introduceren van weidegang. Een weidecoach biedt uitkomst om koe en boer weer te leren weiden.
Weidecoaches ondersteunen bij de verandering met een weideplan en studiegroepbijeenkomsten. DLV Advies heeft 6 weidecoaches. Zij begeleiden boeren bij de omschakeling om hun koeien weer te laten weiden. Door middel van studiegroepen brengen zij boeren bij elkaar om hun weideplan op te zetten. Veehouders blijken veel van elkaar te kunnen leren. Tijdens deze bijeenkomsten leren zij ook hoe ze hun grasvoorraad moeten managen en hoe om te gaan met melkstal of -robot en weidegang. Elke bijeenkomst wordt een kijkje genomen bij een ander bedrijf.
Nu het weideseizoen nog niet van start is gegaan is het perfecte moment om de plannen hiervoor klaar te maken.
Nieuwe weiders: In 2018 gaan nieuwe studiegroepen ‘nieuwe weiders’ van start. De weidecoach komt na een intakegesprek eerst bij elke deelnemer langs voor een adviesbezoek. Hierbij wordt een beweidingsplan opgesteld. Daarna volgen 7 groepsbijeenkomsten (in 2 jaar) bij verschillende deelnemende bedrijven die ook nieuw beginnen met weiden. Tijdens die periode is er ook aanvullend individueel advies.
Ervaren weiders: Voor ervaren weiders gaan er in 2018 weer ‘farmwalkgroepen’ van start. Dit zijn vijf bijeenkomsten in de wei met 10 deelnemers uit dezelfde regio. Tijdens deze bijeenkomsten worden er onder leiding van een weidecoach waardevolle informatie, tips en trucks uitgewisseld.
Stichting weidegang stimuleert weidegang door deelname aan studiegroepen aan te moedigen. Hierdoor is de eigen bijdrage beperkt. Vanaf voorjaar 2018 gaan onder leiding van onze weidecoaches weer studiegroepen ‘nieuwe weiders’ en ‘farmwalks voor ervaren weiders’ van start.
De weidecoaches van DLV Advies voorzien u van weideadvies passend bij uw bedrijfssituatie.
Wilt u in meer kennis over beweiding of heeft u interesse in een studiegroep? Neem dan contact op met een van onze onderstaande weidecoaches.
Regio Zuid: Ton Derks, Arnoud Bink
Regio Oost: Sjoerd Roelofs, Marc Strikkeling
Regio Noord: Albert-Jan Bos, Ap van der Bas
Op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zeeland) wordt al lang onderzoek gedaan naar gewasdiversiteit en de effecten daarvan. Een van die onderzoeken...
Lees verderIn deze video vertellen Sytze Waltje, projectaccountmanager bij DLV Advies en Joost Mulder, van Mulder Agro, alles over Bokashi. Ze bespreken wat Bokashi...
Lees verder
De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.