Herbeoordeling rentederivaten

Publicatiedatum: 23 maart 2017

Agrarische ondernemers met derivaten die vóór 1 april 2011 voortijdig zijn beëindigd, kunnen in bepaalde gevallen gebruik maken van de Opt-in Regeling. Heeft u een rentederivaat afgesloten ná 1 januari 2005 met een oorspronkelijke einddatum ná 1 april 2011 en uw rentederivaat is om wat voor reden dan ook vroegtijdig beëindigd vóór 1 april 2011, dan is het noodzakelijk dat u  zich aanmeldt voor een herbeoordeling aan de hand van het Herstelkader.

Eén van de vereisten uit het Herstelkader is dat uw aanmelding ontvangen moet zijn vóór 30 juni 2017. Nadat u zich heeft aangemeld, toetst de bank of u inderdaad in aanmerking komt voor herbeoordeling en informeren zij u over welke documenten u dient  aan te leveren.

Wilt u meer weten over deze Opt-in Regeling? Neem contact op met uw financieel adviseur.

Uitvoering Herstelkader

Het Herstelkader richt zich op bepaalde rentederivaten. Vanaf februari 2017 bepalen de banken welke klanten tot de doelgroep behoren die voor een herbeoordeling van hun rentederivatencontracten in aanmerking komen. U behoort tot de doelgroep als u in de periode waarin u als mkb-klant uw rentederivatencontract(en) afsloot aan alle drie onderstaande voorwaarden voldeed:

  • u had een rentederivaat dat liep tussen 1 april 2011 en 1 april 2014
  • u was op basis van de vereisten uit het Herstelkader ‘niet professioneel’
  • u was op basis van de vereisten uit het Herstelkader ‘niet deskundig’ 


Wanneer bovenstaand van toepassing is hoeft u zich niet aan te melden, de bank neemt uw dossier in behandeling en hierover bent u, of wordt u geïnformeerd.

Het is voor de banken niet mogelijk om alle klantdossiers in één keer te beoordelen. Daarom heeft de derivatencommissie een volgorde bepaald. In deze volgorde starten ze met de meest kwetsbare klanten, bijvoorbeeld zij die onder bijzonder beheer vallen. Daarna worden nog lopende en tenslotte de overige rentederivaten behandeld. 

Wanneer de herbeoordeling is verricht en de onafhankelijke beoordelaar deze heeft gecontroleerd, ontvangt u van de bank een brief met de uitkomst van de herbeoordeling.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Tom Baak

Adviseur Financieel Management
06 53 42 94 38
Stuur e-mail
Meer over Tom

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden