Inzicht en overzicht in de keten

Publicatiedatum: 12 augustus 2021

“Eerlijke prijzen voor alle schakels begint met transparantie”, zegt varkensvleesketenspecialist Peter van Balkom van Connecting Agri & Food, dochteronderneming van DLV Advies. “De Prijzenmonitor biedt inzicht en overzicht in de prijsvorming. De trend is dat men elkaar binnen de keten steeds meer gaat opzoeken. Veehouders willen een goede prijs en goed zijn voor dier en milieu en de retail wil kunnen sturen op de vraag van consumenten naar eerlijke producten."

"Dat geldt niet alleen binnen de vleesvarkensketen, maar ook voor andere ketens. Onder meer voor groepen die nadenken over andere vormen van samenwerking of zoeken naar mogelijkheden voor een meer stabiele prijs binnen hun keten is de prijzenmonitor een goed bruikbaar instrument", vervolgt Peter. Connecting Agri & Food lanceerde eind vorig jaar voor het eerst een prijzenmonitor. De derde verscheen op 11 augustus. De prijzenmonitor laat via grafieken de versvleesprijs zien, af boerderij. Net als de gewogen prijs voor onderdelen, de inkoopprijs van de retail en de consumentenprijs. Hetzelfde wordt gepresenteerd voor vleeswaren. 

Onder meer voor groepen die nadenken over andere vormen van samenwerking of zoeken naar mogelijkheden voor een meer stabiele prijs binnen hun keten is de prijzenmonitor een goed bruikbaar instrument.

Prijzenmonitor Varkensvlees juni 2020 – juni 2021

Elk kwartaal geeft de prijzenmonitor middels een grafiek een overzicht van de betaalde prijzen in de verschillende schakels in de varkensvleesketen. Hiervoor wordt onderscheid gemaakt in het schap voor vers vlees en voor vleeswaren. In de grafieken vier prijzen:

  • De prijs af boerderij per kilo slachtgewicht.

  • De gewogen gemiddelde prijs van onderdelen zoals ham, rib, nek, schouder, middel en buik. Het betreft alleen binnenlandse afzet.

  • De inkoopprijs voor de supermarkt.*

  • De consumentenprijs.*

* Gebaseerd op bijna 1.200 producten met een EAN-code in de schappen met vers vlees en vleeswaren, waarvan ruim 500 producten geheel of gedeeltelijk varkensvlees bevatten. Er wordt gekeken naar de prijzen in één supermarkt.

 
Wilt u op de hoogte worden gehouden over de meest actuele varkensvleesprijzen, meld u dan aan voor de prijzenmonitor. Meer informatie hierover treft u op website van Connecting Agri & Food.

 

 

Bedrijf integraal verduurzamen? IDL-lening kan uitkomst bieden

Agrarisch ondernemers die plannen hebben om hun bedrijf integraal om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering, kunnen in aanmerking komen voor...

Lees verder

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden