Lagere uitbetaling betalingsrechten 2020

Publicatiedatum: 25 februari 2020

Vanaf 1 maart kunt u weer betalingsrechten aanvragen voor 2020. De verwachting is wel dat in 2020 de betalingsrechten lager uitvallen, doordat minder budget beschikbaar is voor directe betalingen uit het GLB.

RVO gaat uit van een daling van € 5 per betalingsrecht. In 2019 was een betalingsrecht € 262,91 waard. De daling is het directe gevolg van verschuivingen in de verdeling van het Nederlandse budget voor directe betalingen.

Betalingsrechten Nationale Reserve

Jonge of startende landbouwers kunnen in 2020 nog steeds betalingsrechten uit de Nationale Reserve aanvragen. Ook als u percelen heeft ingezet voor openbare werken, nutsvoorzieningen of een set-aside-overeenkomst.

Extra betaling jonge landbouwers

Als jonge landbouwer kunt u voor 5 jaar en maximaal 90 hectare extra subsidie ontvangen. Die extra subsidie komt dan nog bovenop de basis- en vergroeningsbetaling. Als u in een eerder jaar de betaling al aangevraagd en ontvangen heeft, moet u dit voor 2020 opnieuw aanvragen. Aanvragen kan van 1 maart tot en met 15 mei 2020 via de Gecombineerde opgave.

Onbenutte betalingsrechten vervallen

Nieuw vanaf 1 januari 2020 is dat onbenutte betalingsrechten na 2 jaar vervallen. Eerst vervallen de rechten in eigendom, daarna gehuurde rechten. Als het bedrijf onvoldoende subsidiabele grond in bezit had, kan dit voorkomen. Het gaat dus niet meer om afzonderlijke betalingsrechten. Bij de oude regeling (t/m 2019) kwamen betalingsrechten te vervallen als afzonderlijke betalingsrechten twee opeenvolgende jaren niet werden benut. Dit kon worden voorkomen door de betalingsrechten te ‘rouleren’. Dit rouleren is niet meer mogelijk.

Europese begroting

Europese lidstaten onderhandelen nog over de nieuwe Europese begroting 2021-2027 en het nieuwe GLB. Dit heeft ook gevolgen voor de landbouwuitgaven die beschikbaar zijn in Nederland. Als de begroting voor landbouw lager uitvalt in 2021 wordt het kortingspercentage op de betalingsrechten in 2020 hoger. Het gevolg is dat er minder subsidie wordt verstrekt. 

Betalingsrechten 2021

Ondanks dat het nieuwe GLB nog niet bekend is, is wel duidelijk dat betalingsrechten ook in 2021 blijven bestaan. De verwachting is wel dat de betalingsrechten lager zullen uitvallen dan in 2019. Dit is afhankelijk van de definitieve Europese begroting voor 2021.

Meer informatie?

Heeft u vragen over het aanvragen van betalingsrechten of wilt u advies hoe u het vervallen van onbenutte betalingsrechten kunt voorkomen? Neem dan contact op met Freddy Keurhorst van DLV Advies.

Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024

Wij nodigen u van harte uit voor de praktijkmiddag regeneratieve landbouw op vrijdag 9 augustus a.s. op het teelt- en verwerkingsbedrijf Stam-Schaap...

Lees verder

Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland

Op 15 juli opent de subsidie behoud grasland voor landbouwbedrijven die gebruikmaken van derogatie. De eerste kamer heeft ingestemd met een verhoging van...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden