Landbouwvrijstelling mogelijk afgeschaft

Publicatiedatum: 26 mei 2021

De Algemene Rekenkamer stelt voor de landbouwvrijstelling op te heffen of aan te passen. In een rapport stelt zij dat de vrijstelling al 20 jaar een regeling is zonder duidelijk doel en zorgt voor een fiscaal ongelijke behandeling van grondeigenaren-verpachters en grondeigenaren-boeren.

 

De landbouwvrijstelling is een fiscale regeling. Op grond van de landbouwvrijstelling hoeft een landbouwer, wanneer aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, geen belasting te betalen over de gerealiseerde winst bij verkoop.

Nut en noodzaak landbouwvrijstelling

De Algemene Rekenkamer stelt nu voor deze regeling af te schaffen. Minister Schouten reageert dat er al een evaluatie van de landbouwvrijstelling gepland is voor 2022. Ze wil daarin de bijdrage van de landbouwdoelstelling aan de bredere beleidsdoelen van het ministerie van LNV onderzoeken.

“De landbouwvrijstelling staat dus op de helling,” zegt Leo Rouhof, adviseur Financieel Management bij DLV Advies. “Of het afgeschaft wordt en of er dan een overgangsregeling komt, is nog niet duidelijk. Wanneer het afgeschaft wordt, gaat het bij grote ondernemers en ondernemers waar geen herwaardering heeft plaatsgevonden om zeer veel geld.”

Verschil wel of geen landbouwvrijstelling

Wanneer de landbouwvrijstelling afgeschaft wordt, betekent dit dat het verschil tussen de boekwaarde en de verkoopprijs op dat moment wordt belast. Stel de grond staat voor € 30.000 in de boeken en wordt verkocht voor € 75.000. Dan moet er belasting worden betaald over € 45.000 per verkochte hectare.

Voorsorteren op afschaffing landbouwvrijstelling

Om de gevolgen van eventuele afschaffing van de landbouwvrijstelling te beperken, is het aan te raden, wanneer mogelijk, hier nu al op voor te sorteren. Dit kan door de gronden te herwaarderen. Leo: “Om grond te kunnen herwaarderen, moet er een aanleiding zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld wijzigingen binnen de maatschap zijn.”

Gevolgen voor financierbaarheid en bedrijfsoverdracht

Naast de directe financiële gevolgen voor de boer kan afschaffing ook een negatief effect hebben op de financiering van bedrijfsoverdrachten in de familiesfeer en de verhandelde hoeveelheid landbouwgrond, erkent de rekenkamer. Banken houden bij financiering er rekening mee dat de meerwaarde van de grond onbelast is. Afschaffing heeft dan ook gevolgen voor de financierbaarheid en verkoopprijs van de grond. 

Vragen over de landbouwvrijstelling? Neem contact op met Leo Rouhof of Rafke Cleutjens.

Bedrijf integraal verduurzamen? IDL-lening kan uitkomst bieden

Agrarisch ondernemers die plannen hebben om hun bedrijf integraal om te schakelen naar een duurzamere bedrijfsvoering, kunnen in aanmerking komen voor...

Lees verder

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden