Milieucontrole alle veebedrijven Brabant

Publicatiedatum: 03 november 2016

De omgevingsdienst Brabant Noord (OBDN) wil binnen drie jaar alle veehouderijen gaan controleren. Tijdens de controle komen onder andere het gebruik van luchtwassers, stoppersregelingen en de vergunningen aan bod. Dat maakte de omgevingsdienst recentelijk bekend tijdens een informatiebijeenkomst. 

Controle op vergunningen

De OBDN let specifiek op luchtwassers, dieseltanks, stoppersregelingen en de milieu- en natuurbeschermingsvergunningen. Voor de vergunningencontrole is het mogelijk dat de OBDN de veebezetting, de vloeren en het toepassen van beweiding inventariseert. Bedrijven met een recente vergunning zullen ook worden gecontroleerd op de toepassing van de Brabantse Zorgvuldige Veehouderij (BZV). Ook de aanwezigheid van asbest wordt geïnventariseerd. Als een bouwwerk in een slechte staat is, kan de gemeente al eerder dan het verbod in 2024 herstel verlangen. 

Dwangsommen bij handhaving

DLV Advies komt in de praktijk regelmatig tegen dat veehouders een vergunning hebben waar op aangegeven staat dat weidegang toegepast wordt, waar dit in de praktijk niet gebeurt. Als de koeien continu opgestald worden, kan de omgevingsdienst handhaven. Dit kan hoge dwangsommen tot gevolg hebben. Ook kunnen bedrijven op grond van vergunning gedwongen worden een traditionele vloer naar een emissiearme te upgraden als er geen beweiding meer wordt toegepast.

Pilot bij 9 gemeenten

De omgevingsdienst Brabant Noord heeft als werkgebied de gemeenten Bernheze, Boekel, Boxmeer, Boxtel, Cuijk, Grave, Haaren, Landerd, Mill en Sint Hubert, Oss, ’s Hertogenbosch, Schijndel, Sint Anthonis, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Uden, Veghel, Vught. Men start met de controles bij 9 gemeenten met relatief veel vee.

Problemen voorkomen 

Bij twijfels over de correctheid van uw vergunningen kunnen de specialisten van DLV Advies een vergunningenscan voor u doen. Zij controleren de verleende vergunningen waaronder de Natuurbeschermingwetvergunning en het feitelijk gebruik van bedrijf (dierbezetting, emissiearme systemen, type vloer en weidegang). Op basis van de bevindingen adviseren ze u. Neem voor meer informatie contact op met Jan de Groot via 06 83 90 54 20 of per mail.

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden