Investeringen vervroegen na goed varkensjaar

Publicatiedatum: 29-10-2019

Veel varkensbedrijven zullen in 2019 een positief bedrijfsresultaat halen en moeten daar mogelijk belasting over afgedragen. DLV Advies roept varkenshouders op de balans op te maken en te kijken of het naar voren halen van investeringen interessant is om het belastbaar inkomen te drukken.

Voor de varkenshouderij wordt 2019 een bijzonder jaar. Leo Rouhof van DLV Advies verwacht dat de voerwinstprijzen uitkomen op 100 euro bij de vleesvarkens en ruim 875 euro bij de zeugen (ex. btw). "Dat betekent voerwinstprijzen die anderhalf keer zo hoog zijn ten opzichte van een 'normaal' begrotingsjaar voor bedrijven die 100 procent voerwinst draaien", merkt Rouhof op. "De verschillen met beter presterende bedrijven, die momenteel bijvoorbeeld 110 procent voerwinst behalen, zijn dit jaar nog groter wanneer het om het voerwinstresultaat gaat."

Afrekenen met fiscus

Het gevolg van een goed varkensjaar is volgens Rouhof dat veel bedrijven fiscaal een positief bedrijfsresultaat halen en de kans bestaat dat belasting moet worden afgedragen. Om dit te voorkomen, kunnen nog in 2019 stappen worden genomen. "Bijvoorbeeld door investeringen naar voren te halen, als asbestsanering of investeringen in groot onderhoud."
"Andere mogelijkheden zijn het treffen van voorzieningen voor bijvoorbeeld mest. Voor de lange termijn is ook het wijzigen van de rechtsvorm een mogelijkheid om de belastingdruk te verlagen. In het algemeen zijn er talrijke manieren en mogelijkheden, maar het is aan te bevelen naar bedrijfsspecifieke mogelijkheden te zoeken."

Neem voor meer informatie contact op met Leo Rouhof.

Wilt u ook elke maand op de hoogte zijn van de voerwinstprijzen? Meld u dan aan voor onze mailing via het formulier op onderstaande pagina.

Aanmelden voor voerwinstprognose

Dit interview met Leo Rouhof is verschenen op de website van Nieuwe Oogst.

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september
Uitnodiging praktijkmiddag regeneratieve landbouw 2024
Groen licht voor verhogen subsidie behoud grasland
Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies
Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk
Nieuwe stap gezet voor de toepassing van RENURE, invoering per 2025 nog mogelijk
Project 'Verduurzamen varkenshouderij door samen leren over stalklimaat' succesvol afgerond
Slim ontdooien
Koelen met zonkracht