Natuurlijk alternatief fosfaatkunstmest op gras

Publicatiedatum: 23-10-2019

Voor boeren die deelnemen aan de derogatie, is het verboden om fosfaatkunstmest te gebruiken. Sinds dit jaar is er ook een speciale allround Groen Fosfaat-meststof voor grasland beschikbaar. Tekorten op maisland konden de afgelopen twee jaar al aangevuld worden met Groen Fosfaat voor mais. Nu dus ook voor grasland en andere gewassen. Groen Fosfaat is een fosfaatmeststof op basis van dierlijke mest die niet alleen fosfaat, maar ook stikstofmeststof aan de grond toevoegt. 

Eerste veehouders

Accountmanager Peter Hoogstede van AgriBioSource Europe B.V. (ABS), leverde de meststof dit jaar voor het eerst aan een aantal veehouders. "Volgend jaar willen we het op grotere schaal gaan aanbieden. Bedrijven die het komend voorjaar willen gaan inzetten, kunnen het deze winter bestellen", aldus Hoogstede. 

Regelgeving

Hoogstede: “Om de natuurlijke meststof op grotere schaal in te zetten, zou het helpen als de regelgeving aangepast wordt. Groen Fosfaat is nu gekoppeld aan de derogatie, omdat het nog wordt gezien als een organische meststof. Als het in de toekomst wordt gezien als overige organische meststof, kan het binnen de kunstmestruimte worden gebruikt en neemt het geen plaatsingsruimte meer in. Dat zou voor veel boeren een mooie oplossing zijn", aldus Hoogstede. 

Voorjaarsmeststof voor eerste snede

Sjoerd Roelofs is adviseur rundvee bij DLV Advies: "Voor boeren die deelnemen aan de derogatie is Groen Fosfaat Allround een goede vervanger voor fosfaatkunstmest, zoals Triple Super Fosfaat (TSF). Deze wordt vaak ingezet als voorjaarsmeststof voor de eerste snede." 

Op de RMV beurs in Hardenberg is AgriBioSource met een Groen Fosfaatstand aanwezig. DLV Advies adviseurs Sjoerd Roelofs en Marc Strikkeling staan hen bij voor advies over het toepassen van Groen Fosfaat op de bedrijven. 


Voor meer informatie of het toepassen van natuurlijke meststof op uw bedrijf kunt u contact opnemen met Sjoerd Roelofs of Marc Strikkeling. 

Holsteinfokkers Piet en Anje Grin schakelen noodgedwongen om naar akkerbouw ‘DLV-adviseur is onze rots in de branding’
Bemest op z'n Best in teken van verliezen derogatie
Efficiënt jongveebeheer: kosten besparen zonder risico’s
Gratis webinar 17 maart: grip op uw energierekening!
Podcast: Snel starten met bemesten
Live demo met workshops van Bemest op z’n Best
Voorpublicatie SDE++ 2025: stimulans voor mesthubs
Veranderingen GLB 2025
Definitieve openstelling Vestigingssteun 2025