Open dag 5 april vleesvarkensstal Ter Avest

Publicatiedatum: 25 maart 2019

De familie Ter Avest in Notter heeft een functionele stal gerealiseerd die plaats biedt aan 1.800 vleesvarkens. U bent van harte welkom de nieuwe stal te komen bezichtigen op de open dag op vrijdag 5 april 2019.

Veel aandacht voor biohygiëne

"Het is een functionele stal waarbij veel aandacht is besteed aan biohygiëne", zegt Geertniek Schonewille, projectleider bouw bij DLV Advies. Hij begeleidde Arthur en Marieke Ter Avest bij de vergunningenprocedure, het opstellen van het bestek en de keuze van de aannemer. Uit de aanbesteding bleek een verschil van ruim 20% tussen de verschillende aannemers.

Schonewille: “De familie ter Avest is erg secuur op de hygiëne. Daar is dus veel aandacht voor geweest in het ontwerp en het bestek. Er is goed opgelet dat er geen ruimtes zijn waar mest zich kan ophopen en plekken die moeilijk te reinigen zijn. Er is veel met kunststof profielen gewerkt die vervolgens afgekit zijn. Arthur en Marieke hebben gekozen voor hele lichte, bijna witte panelen, omdat hierop het best te zien is of alles goed schoon is. Daarnaast oogt het ook heel helder in de stal.”

Wat is er te zien?

De stal, die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, Keten Duurzaam Varkensvlees en het Beter Leven Keurmerk, is bijna gelijk aan de in 2012 gebouwde vleesvarkensstal op het bedrijf.

Er wordt gebruik gemaakt van een inpandige biologische combiwasser. De luchtinlaat is voorzien van hogedruknevelkoeling, onder aan de zijgevel, met een klep geregeld op onderdruk. Er is een prefab bolle vloer geplaatst met vloerverwarming met het rondpompsysteem. Er wordt gevoerd met een CDI op bestaande installatie en wei op de nippel. De wand die het dichtst bij de andere stal zit, is uitgevoerd in beton vanwege brandveiligheid.

Slimme Stal

De familie Ter Avest  heeft Slimme Stal apparatuur, ontwikkeld door Connecting Agri & Food en Whysor. Hiermee kunnen ze het stalklimaat continue sturen zodat een optimaal klimaat gegarandeerd wordt. Het meet de binnen- en buitentemperatuur, CO2-gehalte en luchtvochtigheid. Via de software van Slimme Stal kunnen Arthur en Marieke op hun telefoon, PC of tablet de resultaten zien met grafieken, meldingen en samenvattingen.
Het unieke van Slimme Stal is dat de ondernemer zelf de gewenste waardes opgeeft en daar op kan sturen. Ook is het mogelijk een alert in te stellen, als bijvoorbeeld een van de opgegeven grenswaardes bereikt is. Die alert komt direct bij de gebruiker binnen op zijn telefoon of PC. Zie ook www.slimmestal.nl voor meer informatie.

Open dag op 5 april 2019

Tijdens de open dag zullen Geertniek Schonewille en Gerben Schrijver bovengenoemde apparatuur demonstreren. U bent van harte welkom op vrijdag 5 april tussen 15.00 en 19.00 uur om deze demonstraties bij te wonen.

Locatie 

Familie Ter Avest
Schapendijk 35a
7467 PN Notter

Neem voor meer informatie over de open dag contact op met Geerniek Schonewille.

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden