SDE-regeling biedt kansen voor zonnepanelen en mestvergisting

Publicatiedatum: 26 februari 2020

De laatste SDE+ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie) opent op 17 maart, waarna in het najaar de nieuwe SDE++ op 29 september 2020 opengaat. De nieuwe SDE++-regeling is gericht op het vermijden en beperken van CO2-uitstoot. Een innovatie die binnen beide SDE-regelingen past is mestvergisting.

Beide subsidieregelingen zijn geschikt voor zonne- en windenergie en biomassa. Bij SDE++ is er ook ruimte voor nieuwe technieken die CO2-reductie realiseren. Joan van den Heuvel, specialist duurzame investeringen, adviseert dan ook om niet te wachten op de SDE++-regeling voor de aanvraag van subsidie. “Voor de € 5 miljard die vrijgemaakt is voor de SDE++-regeling komen meer en nieuwe technieken in aanmerking, waardoor er meer concurrentie komt op het beschikbare budget.” 

Monomestvergisting en SDE

Een innovatie die binnen beide SDE-regelingen past is mestvergisting. Bij mestvergisting wordt de methaan uit verse mest omgezet naar biogas. Biogas kan gebruikt worden voor de opwekking van stroom en warmte of kan omgezet worden naar gas van hogere kwaliteit, namelijk aardgas. Harm Wientjes, projectaccountmanager vertelt: “Het omzetten van biogas naar aardgas is een kostbare investering en is interessant vanaf 400 koeien. Het opwekken van stroom en warmte door biogas te verbranden vraagt in veel gevallen een kleinere investering en kan al interessant zijn vanaf 200 koeien.”

Samenwerking in mestvergisting

Naast berekenen of de investering terugverdiend kan worden, is het onder andere van belang om te weten welke aanpassingen er aan de stal gedaan moeten worden, hoe goed de kwaliteit van de mest is en wat er na de vergisting met de mest gedaan wordt. Harm: “Het is ook mogelijk om een samenwerkingsverband op te zetten met een andere boer in de buurt. Omdat mest zo vers mogelijk moet zijn voor vergisting onderzoeken wij momenteel de mogelijkheden voor pijpleidingen in de grond.”

Wilt u meer weten over monomestvergisting of wilt u laten berekenen of dit voor u interessant is? Neem dan contact op met Harm Wientjes.

Lees meer over de openstellingsronde van de laatste SDE+-regeling in het eerder gepubliceerde artikel laatste kans SDE voorjaar 2020.

Voor meer informatie over het indienen van een SDE-aanvraag kunt u contact opnemen met:
Maaike Pels of Anneke van Uden (Zuid- en West-Nederland)
Stijn Haarhuis (Oost- en Noord-Nederland)

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Meer nieuwsGerelateerde innovaties

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden