Geld verdienen met mestvergisting
Monomestvergisting (biogas uit mest) is een essentiële schakel in de energietransitie en zal een sleutelpositie gaan innemen binnen de kringlooplandbouw. De vergister zorgt voor energievoorziening op het eigen bedrijf of levert biogas of groen gas op voor verkoop aan derden. Een monomestvergistingsinstallatie is al interessant vanaf 70-100 melkkoeien (in een cluster) of vanaf 150 melkkoeien (individueel). Ook in de varkenshouderij is mestvergisten mogelijk.
Daarom monomestvergisten:
- draagt bij aan klimaatneutraal produceren;
- er ontstaat een (beter) sluitende mineralenkringloop binnen het bedrijf;
- extra verdienmodel op het boerenerf.
Het proces van mestvergisting
- Efficiënte mestvergisting:
Monomestvergisting is een innovatieve methode waarbij verse drijfmest wordt vergist in een afgesloten omgeving, gehouden op een constante temperatuur van 40 graden Celsius. Bij monomestvergisting spreken we over mesofiele vergisting (20-45°C). In tegenstelling tot co-vergisting (thermofiel 45-75°C), wordt bij dit proces geen ander organisch materiaal toegevoegd. Hierdoor wordt niet alleen stankoverlast geëlimineerd, maar wordt ook de CO2-uitstoot als gevolg van transport geminimaliseerd.
- Omzetting naar duurzame energie:
Het resulterende biogas, dat voortkomt uit het vergistingsproces, kan op verschillende manieren worden toegepast: als warmtebron in een biogasketel bij lokale bedrijven, omgezet in groene stroom met behulp van een WKK of opgewaarderen tot groen gas zowel zelfstandig of in een cluster.
- Digistaat, een nuttig restproduct:
Digestaat is het stabiele restproduct dat overblijft na de vergisting van drijfmest. Na het vergisten moet de digestaat gedurende 28 dagen afkoelen in een na-opslag voordat het verder gebruikt, vervoerd of verpompt mag worden. Het digitstaat kan als meststof worden gebruikt op het land en worden toegepast als drijfmest. Voordelen van gebruik van digestaat ten opzichte van drijfmest zijn.
- Digestaat is dunner en homogener dan de onvergiste mest en daardoor beter verpompbaar.
- Digestaat geeft tijdens en na uitrijden minder stankoverlast dan onvergiste mest.
- Mineralenscheiding:
Na deze koelperiode kan het digestaat worden verwerkt via een dik-dunscheider, waarbij er een dikke fosfaatrijke fractie en een dunne fractie (stikstof en kalium) ontstaat. De dikke fractie kan gebruikt worden als boxenstrooisel. De dunne fractie wordt verder verwerkt in de stikstofstripper.
- Stikstofextractie en hergebruik:
De dunne fractie ondergaat een proces in een stikstofstripper, waarbij door toediening van warmte (afkomstig van de vergister) de stikstof wordt gescheiden. Daarna wordt het met behulp van zwavelzuur omgezet in ammoniumsulfaat. Het ammoniumsulfaat kan apart worden uitgereden met de daarvoor geschikte machines, maar kan ook, als de regelgeving dit toelaat, worden ingezet als kunstmestvervanger.
Groen gas uit koeien- en varkensmest sleutelpositie in energietransitie
Monomestvergisting heeft een positief effect op het verminderen van de emissie van broeikasgassen. Als broeikasgas is methaan veel sterker dan CO₂, en zorgt voor ongeveer 20 procent van het broeikaseffect. Bij de opslag van mest in putten en silo’s onstaat methaangas door ongecontroleerde vergisting. Door de mest elk uur naar de vergister te pompen wordt deze methaanemissie in de stal vermeden. Een win-winsituatie dus: duurzame energie om fossiele energie te vervangen én minder methaanemissies op het erf. Het is een essentiële schakel in de energietransitie en zal, naar het zich laat aanzien, een sleutelpositie gaan innemen binnen de kringlooplandbouw.
Meer informatie over monomestvergisting?Overweegt u te investeren in monomestvergisting? DLV Advies helpt u graag verder. |
Is monomestvergisting een optie voor mijn bedrijf?
Bent u benieuwd of monomestvergisting bij uw bedrijf past en wat voor rendement dat geeft? Met de quickscan monomestvergisting worden alle facetten op hoofdlijnen meegenomen, zodat u een goed beeld heeft wat er bij het realiseren van een monomestvergistinginstallatie komt kijken.
- De quickscan vindt plaats op uw bedrijf door een van onze adviseurs.
- De adviseur vertelt u alles wat u moet weten over het vergisten van mest.
- U ontvangt een adviesrapport met rendementsberekening voor uw bedrijfssituatie.
Bedrijfsinventarisatie
We beginnen met een inventarisatie van uw bedrijfssituatie. We bekijken hoeveel mest op het bedrijf wordt geproduceerd, hoeveel biogas dat kan opleveren en hoe hoog de benodigde investering is. Hierbij moet u denken aan de vergister, het leidingwerk, de na-opslag en eventuele stalaanpassingen.
Keuze voor energiestroom
Bij monomestvergisting zijn er twee keuzes wat betreft de energiestroom:
- Vergisting met een warmtekrachtkoppeling (WKK).
Hierbij wordt warmte en elektriciteit opgewekt. - Het opwaarderen van het biogas naar groen gas.|
Dit kan individueel bij grote bedrijven (> 350 melkkoeien) of in samenwerking met andere bedrijven in de buurt (clusteren).
Deze beslissing hangt deels af van persoonlijke voorkeuren en vooral van het beschikbare mestvolume. Monomestvergisting presteert optimaal met uurverse mest, om dit te realiseren wordt een dichte stalvloer aanbevolen.
Concrete berekening op maat voor uw bedrijf
De keuze voor energiestroom bepaalt mede de mogelijkheden, omvang en rendement van een monomestvergister. U krijgt een concrete berekening op maat waarbij u inzicht krijgt op de potentiele terugverdientijd en rendement op uw investering. We houden hierbij ook rekening met subsidies. Hiermee kunt u bepalen of een investering interessant is.
Haalbaarheidstoets voor een cluster
Omdat groen gas overwegend het grootste financiële rendement oplevert, mede door verkoop van GvO (Garantie van Oorsprong), onderzoeken we altijd of deze optie haalbaar is voor veehouders met een kleiner bedrijf. Om dan rendabel groen gas te maken is een samenwerkingsverband met meerdere veehouders vereist.
“Monomestvergisting is een manier om mest te verwaarden én tegelijkertijd
de bedrijfsemissies te verlagen – iets dat naar de toekomst toe steeds belangrijker wordt”.
Meer informatie over monomestvergisting?Overweegt u te investeren in monomestvergisting? DLV Advies helpt u graag verder. |
Advies en begeleiding van idee tot realisatie en daarna
Zelf een momomestvergister met een WKK plaatsen op uw bedrijf kan al interessant zijn vanaf ca 200 melkkoeien of 4700 vleesvarkens. Voor het individueel rendabel omzetten van biogas naar groen gas heeft u minimaal ca 350 melkkoeien, of 8200 vleesvarkens nodig. Andere drijfmest soorten kunnen ook vergist worden, maar betreft meer maatwerk. Wilt u samenwerking met andere boeren in uw omgeving? Dan is het opwaarderen in clusterverband interessant.
Het realiseren van een monomestvergister is een lang lopend bedrijfsspecifiek traject. Bij DLV Advies begeleiden we u in een aantal stappen van idee tot realisatie. Maatwerk staat centraal: samen met u schatten we de kosten in en bepalen we de benodigde werkzaamheden.
Meer informatie over monomestvergisting?Overweegt u te investeren in monomestvergisting? DLV Advies helpt u graag verder. |
Noord - Nederland
Jurian Lier |
Meer over Jurian |
Noord - Nederland
Jarco Brand |
Meer over jarco |
De kracht van samenwerking
In een monomestvergistingscluster werken veehouders, veelal binnen een straal van 4 tot 5 kilometer, samen. Elke melkveehouder vergist z’n eigen mest, het biogas gaat via een leiding naar een centraal opwerkstation om te worden omgezet in groen gas. Door samen te werken in een cluster wordt het mogelijk om vanaf 70 melkkoeien, 1700 vleesvarkens of 800 zeugen monomestvergisting toe te passen. Het is ook mogelijk om zelfstandig te vergisten.
Bij de ontwikkeling van een groen gas cluster zijn meerdere partijen betrokken. Naast de deelnemende veehouders zijn ook de installatieleveranciers, de gemeente, de netbeheerder, een eventuele energiecoöperatie en de financiers belangrijk. Daarbij dienen zaken in een samenwerkingsverband ontwikkeld te worden, alsook zaken op de individuele bedrijven. Dit alles vraagt om professionele begeleiding om te komen tot goede afspraken en een succesvolle samenwerking. DLV Advies begeleidt clusters vanaf de eerste contacten tot succesvolle plaatsing en exploitatie van de installaties.
Tot stand komen van een cluster
Vaak begint het met een initiatiefnemer in een gebied, een melkveehouder die plannen ontwikkelt in die richting. DLV Advies kan dan een voorlichtingsbijeenkomst beleggen met andere geïnteresseerden uit dat gebied. Daarin leggen we uit hoe het werkt en laten we ook het verdienmodel zien. Vervolgens brengen de adviseurs bij alle geïnteresseerde ondernemers een bedrijfsbezoek voor een quickscan en wordt de haalbaarheidstoets voor het gehele cluster uitgevoerd.
Ontzorging door clusterbegeleiding van DLV Advies
Binnen DLV Advies zijn adviseurs en projectleiders werkzaam die expertise hebben op het gebied van energie, stalaanpassingen, vergunningen, mestboekhouding, reduceren van emissies en financiering. Tijdens de begeleiding van het cluster werken vanuit DLV Advies meerdere adviseurs samen en schakelen externe experts in als het gaat om contracten en juridische structuur.
De projectleider is het aanspreekpunt voor het cluster. Hij/zij bewaakt het overzicht en de planning, houdt contact met alle partijen en zorgt ervoor dat de informatie op de juiste plek terecht komt. De projectleider houdt ook de technische en financiële haalbaarheid van het cluster goed in beeld en plant de go/no-go-momenten in. Daarbij onderhoudt hij/zij ook het contact en zorgt voor voorlichting aan omwonenden en gemeente. Deze werkwijze zorgt voor een volledige begeleiding en ontzorgt u tot en met de realisatie.
Overzicht voor begeleiding van een cluster van idee tot realisatie:
Meer informatie over monomestvergisting?Overweegt u te investeren in monomestvergisting? DLV Advies helpt u graag verder. |
Noord - Nederland
Jurian Lier |
Meer over Jurian |
Noord - Nederland
Jarco Brand |
Meer over jarco |
SDE++ subsidie
Met subsidie vanuit de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) worden bedrijven ondersteund om hernieuwbare (duurzame) energie te produceren of CO2-verminderende technieken toe te passen. Het verkrijgen van SDE subsidie is een belangrijke stap voor het rendabel krijgen van de monomestvergistingsinstallatie.
De openstelling staat gepland van 10 september t/m 7 oktober 2024
Onlangs zijn in een voorpublicatie de voorlopige SDE++ bedragen gecommuniceerd. De openstelling staat gepland van 10 september 2024 t/m 7 oktober 2024. Met de voorpublicatie kunnen bedrijven weer rekenen aan het rendement voor investeringen die bijdragen aan duurzame energieproductie en klimaattransitie. Voor 2024 is 11,5 miljard beschikbaar gesteld. Met name voor monomestvergisting zijn er aanpassingen gedaan in de bedragen en er is een nieuwe categorie voor kleinere bedrijven tot 110 kW. Dit betreft bedrijven tot ca. 150 melkkoeien en of ca. 4.500 ton beschikbare mest. De brutogarantieprijs voor groen gas in deze categorie is ca. € 2,13/m3 groen gas. Omgerekend is hiermee ca. € 40 aan gasopbrengsten te genereren uit een ton verse drijfmest. Voor bedrijven die de restwarmte uit een WKK goed kunnen benutten (bijvoorbeeld met een stikstofstripper), maakt de nieuwe SDE-regeling het ook interessanter met verhoogde subsidiebedragen. De keuze voor groen gas of WKK dient hiermee afgewogen te worden.
Overzicht voorlopige SDE++ subsidie 2024 groen gas
Groen gas categorie |
Omvang |
SDE++ 2023 |
SDE++ 2024 |
Tot 110 kW |
Ca. 140-150 mk: 4.500 ton mest |
€ 1,48/m3 GG |
€ 2,13/m3 GG |
110 - 450 kW |
150 – 600 mk: 4.500 – 18.000 ton mest |
€ 1,48/m3 GG |
€ 1,55/m3 GG |
> 450 kW |
> 600 mk: > 18.000 ton mest |
€ 1,04/m3 GG |
€ 0,98/m3 GG |
Overzicht voorlopige SDE++ subsidie 2024 WKK
WKK categorie |
Omvang |
SDE++ 2023 |
SDE++ 2024 |
Tot 110 kW |
Ca. 140-150 mk: 4.500 ton mest |
€ 0,2039/kWh |
€ 0,2903/kWh |
110 - 450 kW |
150 – 600 mk: 4.500 – 18.000 ton mest |
€ 0,2039/kWh |
€ 0,2473/kWh |
> 450 kW |
> 600 mk: > 18.000 ton mest |
€ 0,1180/kWh |
€ 0,1355/kWh |
De SDE++ wordt ingezet als een exploitatiesubsidie, dat wil zeggen dat de subsidie ontvangen wordt tijdens de exploitatieperiode van het project. De kostprijs van duurzame energie is namelijk hoger dan die van grijze energie, waardoor de productie van duurzame energie niet altijd rendabel is. SDE++ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie ten opzichte van duurzame energie.
Om de SDE++ subsidie in 2024 aan te vragen raden we aan om eerst een Quickscan te laten doen om inzicht te krijgen in het rendement en daarna zo snel mogelijk te beginnen met de vergunningsaanvraag.
Bijmengverplichting
Naast mogelijk verhoogde SDE++ subsidie in 2024, wordt dit jaar ook meer bekend over de bijmengverplichting voor energiebedrijven die gas leveren. Het doel is om de bijmengverplichting dit jaar te verankeren in een wet, waarbij de bijmengverplichting start 2026, oplopend naar 20% bijmengen in 2030. Op dat moment ontstaat er een schrijnend tekort aan groengas, wat ervoor zal zorgen dat de groengas certificaten (zogenaamde GVO’s) fors gaan stijgen, tot boven de SDE-garantieprijs.
Meer informatie
Overweegt u te investeren in monomestvergisting en wilt u meer weten over het vormen van een cluster? DLV Advies helpt u graag verder.
Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten of vul onderstaand formulier in.
Onze adviseurs staan voor u klaar
Voorpublicatie SDE++ 2024: nieuwe bedragen bieden perspectief voor monomestvergistingPublicatiedatum: 06 maart 2024 Onlangs zijn in een voorpublicatie de voorlopige SDE++ bedragen gecommuniceerd. Met de voorpublicatie kunnen bedrijven weer rekenen aan het rendement voor investeringen die bijdragen aan duurzame energieproductie en klimaattransitie. Voor 2024 is 11,5 miljard beschikbaar gesteld. ”De voorlopige bedragen voor 2024 laten zien dat groen gas een belangrijke speler wordt in de energietransitie. Met de aanpassing in de categorie tot 110 kW zijn er volop kansen voor bedrijven tot 150 melkkoeien“, geeft Jurian Lier projectleider Energie bij DLV Advies aan. |
Bijmengverplichting pas vanaf 2026; gevolgen voor groen gas initatievenPublicatiedatum: 14 februari 2024 Energieleveranciers zijn vanaf 2026 verplicht om groen gas bij te mengen. Dat is een jaar later dan werd gecommuniceerd. Dat blijkt uit een Kamerbrief van demissionair minister Jetten van Klimaat en Energie. De bijmengverplichting loopt jaarlijks op tot ca. 20% in 2030 van het geleverde gas aan de gebouwde omgeving. Dit betekent dat er dan ca. 1,1 miljard m³ groen gas geproduceerd moet worden, wat nu ca. 0,25 miljard is. Energieleveranciers die hier niet aan kunnen voldoen, kunnen hun verplichting afkopen middels een buy-out fee. Deze is verlaagd van € 500 naar € 450/ton. Welke gevolgen heeft dit voor agrariërs die willen investeren in monomestvergisting voor de productie van groen gas |
Toekenning SDE++ subsidie zorgt voor financieel draagvlak voor monomestvergistingPublicatiedatum: 30 januari 2024 De ontwikkelingen op het gebied van monomestvergisting hebben in 2023 een forse vlucht genomen op veehouderijbedrijven. Naast het verdienmodel op de productie van duurzaam biogas draagt het ook bij aan een forse vermindering van emissies en biedt het extra mogelijkheden om mest verder te bewerken en hiermee mestafzetkosten te besparen. Afgelopen jaar zijn er voor enkele honderden bedrijven vergunningen en SDE++ aangevraagd voor monomestvergistingsinstallaties. Waar de vergunningen al eerder zijn toegekend, volgen nu ook de eerste SDE++ toekenningen. |
Drijfmest wordt steeds meer uit elkaar getrokkenPublicatiedatum: 29 november 2023 Drijfmest is voor de melkveehouderij nog altijd de belangrijkste allround mestsoort, maar als gevolg van regelgeving zijn er de laatste jaren diverse nieuwe meststromen ontstaan. “De drijfmest wordt steeds meer uit elkaar getrokken”, stelt adviseur Mest & Mineralen Youri van Vugt. Hij zet verschillende aspecten op een rijtje. |
Bijmenverplichting biedt perspectief voor financiering monomestvergistingPublicatiedatum: 6 november 2023 Door de bijmengverplichting per 2025 is de kans groot dat de marktwaarde van groen gas samen met de waarde van Garanties van Oorsprong (GVO's) nieuw perspectief geeft voor financiering van monomestvergistingsinstallaties. Vlak voor de openstelling van de SDE-subsidie werden de bedragen fors naar beneden bijgesteld. De correcties hebben behoorlijke impact op het totale subsidiebedrag bij monomestvergistingsprojecten en hiermee op de financiële haalbaarheid. De bijmengverplichting groen gas die gepland staat in 2025 biedt perspectief. |
Na-opslag verplicht bij monomestvergisterPublicatiedatum: 20 oktober 2023 Wie een monomestvergister bouwt, is ook verplicht na-opslag te hebben voor het digestaat wat uit de mestvergister komt. Hieraan worden eisen gesteld. Jarco Brand, projectleider Bouw bij DLV Advies, licht de verschillende mogelijkheden van na-opslag toe. |
Monomestvergister werkt goed na moeizame startPublicatiedatum: 21 september 2023 Naast zijn werk als adviseur Financieel Management bij DLV Advies, runt Niek Groot Wassink samen met zijn broer Bram een melkveebedrijf in Rekken. In november 2021 namen de broers een monomestvergister in gebruik. Na een periode van ups en downs draait de vergister nu vrijwel probleemloos. |
Clusters bij monomestvergisting in opkomstPublicatiedatum: 16 augustus 2023 |
Monomestvergisting: optie voor versterking verdienmodel en verlagen emissiesPublicatiedatum: 19 juli 2023 |
Vergisting is veel eerder interessantPublicatiedatum: 11 juli 2023 |
Mestvergister: in 8 weken een omgevingsvergunningPublicatiedatum: 21 april 2023 |
Mes monomestvergisting snijdt aan vele kantenPublicatiedatum: 20 december 2022 "Monomestvergisting is niet alleen een innovatieve technische oplossing, het zorgt net zo goed voor natuurversterking. En maakt kringlooplandbouw mogelijk", stelde Harm Wientjes, projectaccountmanager bij DLV Advies, tijdens de ZLTO-bijeenkomst op zijn bedrijf in Oploo. De bijeenkomst was georganiseerd om betrokken partijen bij de gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel kennis te laten maken met de kansen en mogelijkheden van monomestvergisting. Ook enkele veehouders, akkerbouwers en loonwerkers waren aanwezig. Iedereen kon zelf zien, horen, voelen en ruiken aan het systeem. |
Monomestvergisting: Hoe pak ik dit aan?De vraag naar groen gas is groot en mestvergisting speelt een wezenlijke rol in de productie ervan. Toch is gasproductie lang niet voor elke veehouder weggelegd. Een mogelijkheid is om met andere veehouders clusters te vormen. Erik van Eekelen, projectleider Energie, is bij een groot aantal clusters betrokken. Een uiteenzetting van het hoe en waarom is in het gehele artikel te lezen. |