Stijgende plus in varkensprijs

Publicatiedatum: 28 november 2022

De varkensvleesproductie in de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk daalde in de eerste 7 maanden van 2022 met 4% op jaarbasis. Uit inventarisatie van de varkensstapel blijkt dat het aanbod van slachtrijpe varkens de komende maanden afneemt in de landen met de hoogste varkensvleesproductie. Dit signaal wordt ook door verschillende handelaren afgegeven. De varkensprijs lijkt een voorzichtige stijgende koers ingezet te hebben.
 

Alhoewel DCA Beursprijs 2.0 in 2 weken tijd een plus van 4 cent doorvoerde, bleven andere noteringen achter. In eerste instantie leek het dan ook dat deze stijging niet in de varkensprijs werd doorgevoerd, gekeken naar de slachterijnoteringen. Tot Vion afgelopen week zijn vleesprijs met 2 cent verhoogde. “Alle seinen staan op groen, maar echte actie blijft uit”, aldus Rafke Cleutjens, adviseur Financieel Management bij DLV Advies.

Invloed externe factoren op eigen bedrijf

“Vanzelfsprekend hebben de actuele ontwikkelingen invloed op het rendement van het eigen bedrijf”, vervolgt Rafke. “De golfbeweging in de varkenscyclus was er altijd al, maar is nu veel minder voorspelbaar en extremer geworden. Als ondernemer moet je hier doorheen kijken. Wat valt onder de ‘normale’ varkenscyclus? Wat verstoort deze beweging en hoe kun je hierop anticiperen?”

Voerprijs blijft boven niveau

De varkensprijs is niet de enige factor die invloed heeft op het bedrijf. Sinds juni 2022 zijn de voerprijzen van mais en voertarwe weliswaar licht gedaald, echter zijn de termijnmarktprijzen zeer volatiel wat zorgt dat hier geen peil op te trekken is. Rafke: “De tendens voor de tarweprijs kan 5 dagen dalend zijn en de 6e dag binnen 5 minuten na opening van de termijnmarkt weer op het niveau van 6 dagen daarvoor liggen. Dit laat zien hoe wisselvallig en onvoorspelbaar de huidige grondstoffenmarkt is." DLV Advies neemt iedere maand deze cijfers en verwachtingen mee in de voerwinstprognoses. Door deze voerwinstverwachting te projecteren op je eigen uitgaven zie je in één oogopslag hoe het bedrijf financieel technisch draait en of je aan de knoppen moet draaien. De voerwinstprognoses zijn gebaseerd op historische gegevens, actuele noteringen in combinatie met de waargenomen markttendens. "Op basis van deze kengetallen kan er een vergelijking worden gemaakt met de eigen onderneming ten opzichte van de markt. Daaropvolgend kan er een plan worden opgesteld om de resultaten gericht te verbeteren”, aldus Rafke.

Energiekosten: verschillen tussen bedrijven bijna niet te overzien

Een terugkerend ijkpunt in het laatste halfjaar zijn de hoge energiekosten die zorgen voor een flinke kostenstijging. De prijzen van gas futures op de Nederlandse markt varieerden tussen € 170 en € 300 per megawattuur (MWh) in de periode augustus tot en met september 2022 tegen een gemiddelde prijs van € 70 per MWh in 2021. “Ook hiervan zie je een enorme impact op het bedrijf”, benadrukt Rafke. “Het verschil in rendement tussen ondernemers die geïnvesteerd hebben in duurzame energie of dit nog moeten doen, is enorm. De opbrengst die het ene bedrijf aan bijvoorbeeld zonnepanelen ontvangt door teruglevering, geeft het andere bedrijf uit aan extra energiekosten."

Verwachting 2023: wie heeft de glazen bol?

Hoewel er in de sector verschillende positieve signalen zijn over de varkensprijs is de stemming voor de lange termijn nog niet geheel zonder zorgen. Rafke: “Binnenkort maakt DLV Advies de prognose voor het eerste halfjaar van 2023 bekend. Deze zal zoals ieder halfjaar gedeeld worden met onze leden die maandelijks de voerwinstprognoses ontvangen.”

U kunt de maandelijkse voerwinst- en liquiditeitsprognoses ontvangen voor € 90 per jaar. Wilt u meerdere toegangsrechten, dan wordt er een bedrag van € 250 per jaar in rekening gebracht. U kunt de prognoses aanvragen via onderstaand formulier waarin u akkoord gaat met de betalingsvoorwaarden. Vervolgens kunt u via een persoonlijke link of via e-herkenning inloggen op de ledenpagina.

Vragen over de voerwinstprognose of geïnteresseerd in een saldoanalyse van uw bedrijf? Neem dan contact op met Rafke Cleutjens.

* verplichte velden

 

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden