Update extern salderen in Overijssel en Gelderland

Publicatiedatum: 09 februari 2022

Vanaf 9 februari 2022 mag een Gelderse veehouder die geheel of gedeeltelijk stopt 70% van de gebruikte stikstofruimte overdragen aan een ander. Gedeputeerde Staten van Gelderland passen de beleidsregels aan, waardoor deze vorm van extern salderen ook in Gelderland mogelijk is. Provincie Overijssel is gestopt met de afgifte van Natuurvergunningen die betrekking hebben op extern salderen. Het gaat om tijdelijk opschorten.

Gelderland is naar eigen zeggen een van de laatste provincies die extern salderen met veehouderijen toestaat. ‘Provinciale Staten (PS) wilden namelijk zekerheid dat openstellen hiervan niet zorgt voor ongecontroleerde opkoop van agrarische bedrijven, leegstand in landelijk gebied en daarmee het risico op ondermijning’, aldus Gedupeerde Staten in een toelichting. Provincie Overijssel heeft besloten om dit extern salderen tijdelijk op te schorten. 

25 kilometer

De Rijksoverheid stelde een grens van 25 kilometer in waarbinnen de overgedragen de stikstofruimte gebruikt mag worden. ‘De overname van de stikstofruimte is hierdoor alleen interessant voor bedrijven binnen de straal van 25 kilometer van de verkopende partij’, legt de provincie Gelderland uit. ‘Hiermee zijn de zorgen voor ongecontroleerde opkoop weggenomen en stemden Provinciale Staten in. De zorg om leegstand is opgelost doordat Gedeputeerde Staten een sloopverplichting instelt.’

Extern salderen Overijssel opgeschort

Provincie Overijssel is gestopt met de afgifte van Natuurvergunningen die betrekking hebben op extern salderen. Het gaat om tijdelijk opschorten. De provincie wil een betere onderbouwing maken om Natura2000 gebieden te beschermen om zo de externe salderingen door te kunnen laten gaan. Daar hebben zij enkele maanden voor nodig. Er is geen overgangsrecht voor de reeds ingediende aanvragen. Liggende aanvragen handelt de provincie pas af na de opschorting.

Vergunning nodig

Nieuwe activiteiten mogen niet voor meer stikstof in de natuur zorgen, daarom is er een vergunning nodig voor nieuwe activiteiten die voor stikstofneerslag zorgen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de aanleg van een woonwijk of van een weg, het aanpassen van een stal of aan het uitbreiden van een productielocatie van een fabriek. Soms is dit binnen een project op te lossen door te verduurzamen of duurzaam te bouwen. We noemen dit intern salderen.

Natuur mag er niet op achteruit gaan

Extra stikstofruimte (extern salderen) kan een oplossing zijn als verduurzamen (intern salderen) binnen een project of op de locatie zelf niet mogelijk is. Bij extern salderen wordt uitgegaan van de daadwerkelijk gebruikte stikstofruimte in de vergunning. De latente ruimte, oftewel de stikstofruimte die dus wel vergund is maar niet in gebruik is, telt niet mee bij extern salderen. Per saldo mag de natuur er nooit op achteruit gaan en de stikstofneerslag mag niet verder toenemen.

Heeft u vragen over extern salderen binnen uw provincie, neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Dit artikel is in aangepaste vorm overgenomen van gelderland.nl

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden