Wijzigingen uitbetaling betalingsrechten 2019

Publicatiedatum: 20 februari 2019

Vanaf 1 maart kunt u weer de Gecombineerde Opgave invullen en daarbij de uitbetaling van betalingsrechten aanvragen. Ook kunt u dan weer betalingsrechten uit de Nationale Reserve aanvragen. In 2019 wijzigt een aantal voorwaarden voor de uitbetaling van betalingsrechten, de vergroeningsbetaling en de graasdierpremie. Ook wijzigt een voorwaarde over de proefmaatschappen voor jonge landbouwers.

Ecologisch aandachtsgebied (EA)

Er zijn een aantal nieuwe mogelijkheden voor het inzetten van het ecologisch aandachtsgebied (EA). Zo zijn er dit jaar twee gewassen toegevoegd, namelijk olifantsgras en zonnekroon. Dit zijn blijvende teelten, waarbij geen minerale meststoffen gebruikt mogen worden. De weegfactor voor deze EA-gewassen is 0,7. Dit betekent dat 1 ha olifantsgras of zonnekroon 0,7 ha EA oplevert.
Voor braakliggend land mag u vanaf dit jaar een mengsel van drachtplanten gebruiken voor de invulling van EA. Deze grond moet zes maanden braak blijven liggen. Deze zes maanden moeten in de periode van 15 maart tot en met 15 november van het aanvraagjaar liggen. Dit betekent dat deze periode op zijn vroegst kan ingaan op 15 maart en op zijn laatst op 16 mei.
Drachtplanten zijn gunstig voor bijen, omdat ze nectar leveren. Voor braakliggende grond met een mengsel van drachtplanten geldt een weegfactor van 1,5.

Verplicht vanggewas in 2019

In 2019 is het wettelijk verplicht om vóór 1 oktober een vanggewas te zaaien, op zand- en lössgronden waar snijmais geteeld is. Hiermee voorkomen snijmaistelers dat er teveel stikstof uitspoelt in de herfst en winter.

Vanggewas EA

Vanaf dit jaar mag in een mengsel van vanggewassen, inclusief na vlas of hennep, bij de algemene lijst ook de zonnebloem voorkomen. U kunt vanaf 2019 ook hybride soorten vanggewassen inzetten. Hybride soorten vanggewassen bestaan uit een kruising van vanggewassen uit de algemene lijst en de lijst voor aaltjesbestrijding. De hybride soort moet in een EA vanggewas worden gemengd met een ander soort. In de Gecombineerde Opgave geeft u een vanggewas op met de gewascode van de soort waarvan de eigenschappen overheersen in het mengsel. Download hier de lijst met Vanggewassen EA

Graasdierpremie

Vraagt u graasdierpremie aan? Dan verklaart u in de Gecombineerde Opgave dat u deze dieren vanaf 15 mei tot en met 15 oktober alleen extensief houdt op niet-subsidiabele landbouwgrond.

Betalingsrechten Nationale Reserve

Vraagt u in 2019 betalingsrechten aan uit de Nationale reserve voor niet-subsidiabele grond? Dan neemt RVO de niet-subsidiabele oppervlakte mee in de sanctieberekening.

Proefmaatschappen Jonge Landbouwers

De beleidsregels bij de Uitvoeringsregeling rechtstreekse betalingen worden aangepast voor de proefmaatschappen bij jonge landbouwers. Staat in een overeenkomst voor een bepaalde tijd dat alle maten of vennoten op elk moment de overeenkomst eenzijdig kunnen opzeggen, zonder voortzettingsrecht van de jonge landbouwer? In dat geval is er geen zeggenschap.
In 2019 wordt een proefmaatschap bepaling in een overeenkomst voor onbepaalde tijd niet meer gezien als belemmering. U kunt dan niet meer aangeven dat de start van de zeggenschap later is ingegaan.

Deze regel geldt als u in 2019 voor het eerst de extra betaling jonge landbouwers aanvraagt en/of als u voor het eerst betalingsrechten uit de Nationale reserve voor jonge landbouwers aanvraagt.

Een uitgebreide toelichting op de wijzigingen en de voorwaarden voor 2019 kunt u vinden op de website van RVO

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden