Zelf afmesten de oplossing?

Publicatiedatum: 12 januari 2016

De zeugenhouderij in Nederland produceert al vanaf 2006 onder de kostprijs. De kostprijs ligt sindsdien op € 49 per big (inclusief btw) waar de opbrengstprijs € 43 is geweest. Alle reden dus om te zoeken naar oplossingen voor dit probleem.

Met de diepe crisis in de zeugenhouderij van het afgelopen jaar wordt er meer gekeken naar uitbreiding in de vleesvarkenshouderij. Is zelf afmesten dan een oplossing? De kostprijs ligt de laatste negen jaar op € 1,52 per kilo (inclusief btw) waar de opbrengstprijs € 1,45 per kilo is geweest. Ondanks een biggenprijs die onder de kostprijs ligt, haalt de vleesvarkenshouderij dus geen positief rendement.

Het probleem van biggen onder kostprijs verkopen oplossen is dus de afgelopen jaren niet gelukt door ze zelf af te gaan mesten. Sterker nog, u gaat er naast de verliesgevende zeugentak nog een extra, ook verliesgevende tak, erbij nemen. Je moet dan je aandacht verdelen plus je krijgt er meer werk bij. Ervaring leert dat dit leidt tot verslechtering van de resultaten in plaats van de vereiste verbetering. Het zelf afmesten heeft pas zin als de vleesvarkenstak de kostprijs van de big goed kan maken. Het is onvoldoende als die tak kan renderen bij de gratie van de big onder de kostprijs.
Als een nieuwe tak zo renderend is dat deze winst oplevert, dan kunt u beter stoppen met de verliesgevende tak. Het gras bij de buren is altijd groener, maar bedenk dat u zich beter eens tot uw buur kan wenden voordat u in zijn schoenen stapt. Ik denk dat de oplossing gezocht moet worden in de verwaarding van de biggen en het verlagen van de kosten. Wij hebben op dit moment veel te veel toegevoegde kosten en nog geen toegevoegde waarde. Een tweede tak lost het probleem niet op. De hoofdtak moet renderen.

Zijn er dan helemaal geen voordelen aan zelf afmesten? Jazeker wel. 

Lees het hier in de complete blog van Paul Bens zoals geplaatst op Varkens.nl

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden