Zeugenuiers op de kaart

Publicatiedatum: 13 juni 2016

Een gezonde uier is belangrijk voor een maximale melkgift en een probleemloze kraamstalperiode. Over het algemeen is er echter weinig aandacht voor uiers. DLV Advies ontwikkelde in samenspraak met varkenshouders en dierenartsen in het praktijknetwerk ‘Vitale Uiers’ een uierscorekaart. 

Netwerk Vitale Uiers

Marco Hol, adviseur intensief bij DLV Advies en begeleider van dit netwerk vertelt: “Door het netwerk zijn de vijf hoofdproblemen van uiers in tekst en beeld gebracht. Op basis daarvan is een scorekaart gemaakt. Schade aan de uier is te verdelen in uiterlijke en innerlijke problemen. De eerste van de uiterlijke problemen zijn uierbeschadigingen. Dat kan het gevolg zijn van een lange zeugenklauw zijn of een te smal afgestelde box. Dit is vooral een probleem bij oudere zeugen. Het tweede probleem is een speenbeschadiging. Dat gebeurt door beknelling tussen de roosters of onder een poot. Het derde probleem is een combinatie van uier- en speenbeschadigingen in de vorm van pukkels en kratervormige ronde wonden. 
Innerlijke problemen ontstaan door zucht; dat is een verharding van uierweefsel door vocht, vooral bij de achterste uierpakketten. Fouten in de voeding tijdens de dracht zijn een belangrijke oorzaak. Het tweede innerlijke probleem is een harde uier, waarbij het weefsel en de klieren stug aanvoelen. De huid zit strak, maar is niet verdikt zoals bij zucht.”

Uierproblemen

Uierproblemen bij zeugen waren ook voor Jan Vermeer, varkenshouder in Moergestel, de aanleiding om aan de bel te trekken. “Het was een probleem waar ik geen oplossing voor had.” Vermeer sloot zich daarom aan bij het netwerk ‘Vitale uiers’. Met collega zeugenhouders en twee dierenartsen werden de problemen van alle kanten belicht. Er werden acties ingezet om de problemen te tackelen. Preventief is gewerkt aan meer rust rondom het zogen door het optimaliseren van de conditie en gezondheid. Ook is hij enkele dagen na de geboorte melk gaan bijgeven. Verder is een plan gemaakt om de zeugenuiers te behandelen en gezonder te maken.
Zijn ervaring en deelname aan het netwerk hebben Vermeer bewust gemaakt van het belang van een gezonde uier. Hij heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de uierkaart. “Nu is in ieder geval duidelijk welke problemen er zijn. Daar begint het zoeken van een oplossing mee.”

Uierkaart

De destijds ontwikkelde uierkaart maakt voor de zeugenhouder of erfbetreder de problemen inzichtelijk. De uierkaart is ook over de grens verspreid en in gebruik. Hol: “In de huidige praktijk is de kaart nog altijd een hulpmiddel bij de begeleiding van zeugenbedrijven. In oktober 2011 is het netwerk afgerond met de oplevering van de uierkaart. Op 31 mei 2016 heeft er in de Boerderij een artikel gestaan over het resultaat van het netwerk van destijds. Het blijft een waardevol middel met terugkerend resultaat voor de zeugenhouder.”

Wilt u meer weten over de uierscorekaart of over het praktijknetwerk 'Vitaal Uier'? Neem dan contact op met Marco Hol via m.hol@dlvadvies.nl of 06 26 51 86 86.

Project 'Verduurzamen varkenshouderij door samen leren over stalklimaat' succesvol afgerond

Het project ‘Verduurzamen varkenshouderij door samen leren over stalklimaat’ is met succes afgerond. Het project heeft een jaar lang stalklimaat...

Lees verder

Wie heeft het Sterkste Erf? Genomineerden voor de verkiezing 2024 zijn bekend

De genomineerden voor de Sterkste Erf Verkiezing 2024 zijn bekendgemaakt. Deze verkiezing richt zich op boeren en boerinnen die niet alleen uitblinken...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen?


De nieuwsbrief van DLV Advies wordt een keer per maand verstuurd met de meest interessante en actuele ontwikkelingen in de agrarische sector. Incidenteel kunt u nieuws en informatie ontvangen in een extra nieuwsbrief. Uw persoonsgegevens worden conform onze privacyverklaring verwerkt.

* verplichte velden