Geen verbod asbestdaken

Publicatiedatum: 06 juni 2019

Voorlopig komt er geen verbod op asbestdaken. Op dinsdag 4 juni 2019 was het voorstel van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat nog om het verbod uit te stellen van 2024 naar 2028. De Eerste kamer was niet overtuigd. Het zou in de praktijk onuitvoerbaar zijn geweest en bovendien onbetaalbaar.

Gezondheidsriciso's onduidelijk

Het besluit komt ook doordat het verbod niet genoeg onderbouwd was. Wetenschappelijk onderzoek wees uit dat risico’s van asbestsanering voor de gezondheid niet aan te tonen zijn. Zonder deze risico’s zou een verbod op asbestdaken geen logische vervolgstap zijn. Andere onderzoeken spreken dit echter tegen, waardoor meer onderzoek nodig is. De kans dat het saneren van grote daken fors goedkoper wordt, is volgens DLV Advies echter klein.

Harrie Versluis, product manager bouw, reageert op het besluit: “Nu het verbod op asbestdaken is afgewezen, ontstaat er meer lucht om deze daken te saneren in een tempo dat past bij de bedrijfskeuzes. Het saneren zelf is niet meer het doel, maar een gevolg van de richting die je met je bedrijf op wilt.”

Bestemming oude gebouwen

 “In de bedrijfskeuzes horen plannen wat je moet doen met oude gebouwen, die versleten en niet meer functioneel zijn. Bedenk wanneer en of je gaat renoveren of slopen, en wat het nieuwe doel en verdienmodel van het gebouw wordt. Houd ook rekening met toekomstige investeringen, zoals een nieuwe stal of bewaring en zonnepanelen. Het is niet verstandig om op een dak met asbesthoudende golfplaten zonnepanelen te leggen. Zonnepanelen leg je doorgaans voor een periode van 15 tot 20 jaar op het dak en de verwachting is dat een asbesthoudend dak niet meer die levensduur heeft“, zegt Harrie Versluis.

Dat asbestdaken gesaneerd moeten worden, staat wel vast. Er is nu meer ruimte gekomen om het juiste moment te bepalen voor het bedrijf en dit eventueel in overleg met een adviseur vast te stellen. Neem voor meer informatie contact op met Harrie Versluis.

Hoe krijg je meer daglicht in bestaande varkensstal?

De eisen van het Beter Leven-keurmerk worden vanaf 1 januari 2025 aangescherpt, waaronder die voor daglicht. Bij nieuwbouw kun je hiermee rekening houden....

Lees verder

Belang van vroegtijdige quickscan flora en fauna bij Lbv-aanvragen

Nu de positieve beschikkingen voor ondernemers, die zich hebben aangemeld voor de Lbv-plus regeling, zijn ontvangen, worden gesprekken met de gemeente...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar