Open dag fruitbedrijven met overdekte spuit-,vul- en spoelplaats

Publicatiedatum: 24 mei 2019

Op vrijdag 14 juni organiseert DLV Advies een open dag bij de nieuwe, inpandige wasplaatsen van twee fruittelers aan de Steenwijkerweg in Marknesse. Beiden hebben de plek, waar ze hun spuitapparatuur schoonmaken en spoelen, overdekt en aangesloten op een Phythobac. Een Phythobac zuivert het reinigingswater met de reststoffen op een duurzame en biologische manier, zodat vervuiling van het grondwater wordt tegengegaan. Omdat beide locaties open zijn, kunt u de verschillen tussen de twee spuit-, vul- en spoelplaatsen goed zien.

Overdekte spuit-, spoel- en vulplaats

Zowel bij Fruitbedrijf van Rijn als bij Vereecken Fruit in Marknesse is een overdekte spuit-, spoel- en vulplaats met een Phythobac gebouwd. De Phytobac is een bak gevuld met stro en aarde afkomstig van het perceel van het bedrijf. De bacteriën in de bak breken de gewasbeschermingsmiddelen af en het gezuiverde water verdampt voor een deel. Het is een gesloten systeem dat mogelijke emissie naar het oppervlaktewater of riool voorkomt. Grenzend aan de wasplaats bevinden zich de opslagruimtes voor meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen.

Realisatie toekomstbestendige werkruimte na sloop

De overdekte wasplaats is bij Fruitbedrijf van Rijn onderdeel van een nieuwbouw. Het oude bedrijfspand bestond uit een groot aantal kleine ruimtes met ongelijke vloeren, lage deuren en in de loop van de tijd onbruikbaar geworden koelcellen. Het oude pand is volledig gesloopt en vervangen door een modern en licht gebouw met efficiënte werkruimtes, waaronder een opslagplaats voor leegfust, een werkplaats/machineberging en een ruime kantine. De pluktreintjes kunnen tijdens de oogst door de schuur rijden en er is veel ruimte om snel te lossen, het fruit weg te zetten en/of gereed te maken voor transport.

Veilige en prettige accommodatie voor seizoenwerkers

Omdat het steeds moeilijker wordt om personeel te krijgen, heeft Fruitbedrijf van Rijn er bewust voor gekozen om een veilige en prettige huisvesting te bieden aan seizoenwerkers. De aanbouw kan acht personen huisvesten en is zo ontworpen dat in de toekomst eenvoudig extra slaapkamers op de verdieping te realiseren zijn. De bewoners hebben een eigen rijroute.

Open dag 14 juni 2019

De hoofdactiviteit vindt plaats bij Fruitbedrijf van Rijn, Steenwijkerweg 8/2 in Marknesse, van 13.00 tot 20.00 uur. Een appeltreintje brengt de bezoekers van Steenwijkerweg 8 naar 6, de bedrijfslocatie van Vereecken fruit Marknesse, en vice versa. Naast de bezichtiging kunt u kennismaken met verschillende bedrijven die hebben bijgedragen aan de bouw of fruitteelt.
Bij Vereecken Fruit Marknesse komt u op weg naar de overdekte spuit-, spoel- en vulplaats langs de nieuwe aanplant van de Xenia bomen (naast de tweede jaar Conference in V-haag en Beurré Alexander Lucas). De Xenia is in Europa een vrij nieuw perenras, pas sinds 2010 kunt u deze peer in de winkel kopen.

Lees meer over Fruitbedrijf van Rijn in de klantervaring die wij recent schreven.

 

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Vijf jaar onzekerheid: PAS-Melders nog steeds in de knel

Het is inmiddels vijf jaar geleden dat de PAS-melders in de illegaliteit terechtkwamen na de uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019. Sindsdien...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar