Tevreden op de Vredehoeve

Publicatiedatum: 25 januari 2021

Al vanaf de jaren 30 bestaat boerderij ‘de Vredehoeve’. Inmiddels wonen de vierde en vijfde generatie er en wordt de boerderij met veel liefde gerund door Linet en Gerben Kooiker. In 2019 is begonnen met de bouw van een nieuwe ligboxenstal direct achter de oude stallen. De oude stallen zijn verbouwd tot jongveestal.

Het interview stond al enkele maanden geleden gepland maar met de komst van hun derde kindje Rosan is deze uitgesteld. Afgelopen week, konden we dan, op gepaste afstand, terugkijken op de bouw van de ligboxenstal en de verbouw van de jongveestallen.

Een jaar de tijd

Toen Gerben en Linet het bedrijf in 2015 hadden overgenomen van zijn ouders en daarmee ook samen een maatschap aangingen, lagen de plannen voor de bouw van een nieuwe stal al op tafel.  “Dat we deze stap zouden maken, daar waren we over uit. Er waren ideeën genoeg, maar we hadden nog niets concreet. We hebben een jaar de tijd genomen om indrukken op te doen van boerderijen uit de wijde omgeving,” vertelt Linet, “door boerderijen te bezoeken en verschillende soorten stallen te bezichtigen, kregen we veel betrouwbare informatie. Zo wisten we precies hoe we het wel en juist niet wilden hebben. We hebben enkel de mooie en nuttige dingen eruit gepikt.”

Concessies

En dan kom je uiteindelijk tot de ideale stal. Alleen was hiervoor ons budget te laag en moesten er toch een aantal concessies worden gedaan. In die periode is Mark de Jong, Projectleider Bouw DLV Advies, ingeschakeld. “We kenden Mark al een beetje van open dagen en hij was al eens eerder bij ons thuis geweest, maar toen was er nog niets vastgelegd. We hebben Mark in de arm genomen en ondanks dat de vergunningaanvraag pas na een jaar akkoord werd bevonden, is de (ver)bouw in volle tevredenheid afgerond.” Aldus Gerben.

Buitenklimaat in de stal

In mei 2019 ging de eerste schop de grond in en in januari vorig jaar zijn de koeien de stal ingekomen. Voor de nieuwe stal is er gekozen voor drie dubbele boxrijen met voergang aan beide zijden en achterzijde. Deze is geschikt gemaakt om in de toekomst ook automatisch te kunnen voeren.

De melkrobot is overgezet en uitgebreid met een derde melkbox. Hierdoor is uitbreiding in de toekomst mogelijk. Er is gekozen voor een wisselruimte met voor- en na selectie naar de strohok en selectieruimte. De roosters worden schoon geschoven met een mestrobot met watersproeiers. De voordelen, zeker ten opzichte van de oude stallen, zijn tot op heden goed. Zo zorgt de roostervloer, een ecovloer met rubberen cassettes, voor een goede loopbaarheid wat ten goede komt  aan de klauwgezondheid. De ligboxen zijn voorzien van diepstrooisel waar stropallets in gaan. “Dit is niet alleen goed voor de organische stof in de mest wat goed is voor de bodem van de grond, maar ook voor de koeien zelf,” geeft Gerben aan, “doordat het uit elkaar valt, ontstaat er een vast ligbed voor de koeien. Daarbij is onze nieuwe stal helemaal open. Hierdoor heb je altijd een buitenklimaat in de stal. Enkel wanneer het hard waait en regent wordt er iets minder voer opgenomen, maar dit weegt absoluut niet op tegen de nadelen en de hogere bouwkosten van een dichte stal.”

Familiebedrijf en kinderparadijs

Zowel de vader van Linet als van Gerben, werken nog waar nodig mee en ook nicht en zwager dragen hun steentje bij. Dit maakt de Vredehoeve tot een echt familiebedrijf. Naast het werk op het land, vervult de locatie ook nog een andere behoefte. Nu staat het even stil, maar binnenkort kunnen er hier weer kinderfeestjes gehouden worden, kan er een boerderijdiploma behaald worden en kan Linet als paardencoach worden ingeschakeld.

Linet: ”Jarenlang heb ik in de tandheelkunde gewerkt, op een gegeven moment heb ik mij echt afgevraagd of ik dit de rest van mijn leven wilde doen. Ik heb mijn hart gevolgd en aan mijn droom, werken met kinderen en paarden, invulling gegeven." 

Meer informatie
 
Efficiënte arbeid en een hogere melkproductie

“We zijn tevreden. De gezondheidskosten van onze koeien zijn gedaald, de melkproductie is gestegen en de arbeid gaat vlotter.” Mark heeft ons ontzettend goed begeleid. Wij hebben geen verstand van bouwen, maar hij gaf ons voortdurend het vertrouwen. Hij is het hele traject, en overigens nu nog, een back-up voor ons geweest. Op dit moment zijn we alweer bezig met nieuwe plannen.  We konden en kunnen dingen loslaten en uiteindelijk genieten van het resultaat.”

Bekijk ook hun facebook pagina

Slim ontdooien

Op de verdamperlamellen in een koelcel ontstaat na verloop van tijd een laagje ijs. Dat komt doordat gekoelde lucht minder vocht kan bevatten, waardoor...

Lees verder

Open dag Akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd 13 juli a.s.

Bij akkerbouwbedrijf VOF Schoonderwoerd is recent de bouw van een opslagloods afgerond. Centraal staat het drogen en bewaren van pootaardappelen, het sorteren...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar