SDE-subsidie maakt zonnepanelen rendabel

Publicatiedatum: 30 juni 2015

De laatste jaren neemt duurzame energie een vlucht. Windmolens en zonnepanelen zijn geen uitzondering meer. Steeds meer agrariërs bekijken de mogelijkheden voor het opwekken van duurzame energie. Zowel biomassa als wind- of zonne-energie sluiten in veel gevallen goed aan bij bestaande bedrijfsprocessen.

 

Eenvoudig toe te passen

Biomassa en windenergie zijn complexer dan zonne-energie vanwege de benodigde vergunningen en de aanzienlijke investering. Productie van duurzame energie door middel van zonnepanelen is vaak eenvoudiger toe te passen. Dit omdat er enerzijds op agrarische bedrijven vaak een grote energievraag is en anderzijds nagenoeg altijd voldoende dakoppervlakte beschikbaar is voor de plaatsing van zonnepanelen. Bijkomend voordeel is dat het plaatsen van zonnepanelen vooralsnog vergunningsvrij is. Ook kan het hebben van zonnepanelen voordelen opleveren bij de aanvraag van vergunningen voor extra ontwikkelings- of productieruimte.

Economisch rendement zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen is van meerdere factoren afhankelijk. Bij ondernemers met een klein-zakelijke aansluiting bepaalt het eigen energieverbruik en de benutting van fiscale regelingen of de investering voldoende rendeert. Vanaf 7 procent rendement op de investering is het interessant om te investeren in zonnepanelen.
Bij een grootzakelijke aansluiting maakt de zogeheten SDE-subsidie (Subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie) de investering in zonnepanelen rendabel. Zonder SDE-subsidie is de terugverdientijd gemiddeld tussen de 15 en 20 jaar. De SDE wordt in fases opengesteld. Het subsidiebedrag loopt op per fase. Het minimale rendement wat u wilt behalen en het beschikbare budget bepalen het instapmoment. Bij SDE uit één van de hogere fasen kan het rendement op lopen tot wel 15 procent.

Overweegt u te investeren in zonnepanelen? Schakel DLV Advies in voor een onafhankelijk advies. Wij geven u graag inzicht in de mogelijkheden en het rendement van zonnepanelen op uw bedrijf en het doen van de SDE-aanvraag.

Koelen met zonkracht

Door de mechanische koeling aan te zetten als de zonnepanelen energie opwekken, kunnen de bewaarkosten flink omlaag. Telers die de mechanische koeling...

Lees verder

Monomestvergisting met groen gas: lucratief of een brug te ver

Agrarische ondernemers staan voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd hun bedrijfsvoering te optimaliseren. Het project ‘Klimaat...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar