Succesvolle SDE-ronde voor DLV Advies

Publicatiedatum: 22 mei 2017

45% Van alle SDE-subsidie is aangevraagd voor projecten met zonnepanelen en 31% voor windenergie. RVO beoordeelt deze aanvragen op dit moment. Van de door DLV Advies aangevraagde projecten is 85% inmiddels beoordeeld. Tot op heden is geen enkele van deze aanvragen afgewezen. 

€ 7,1 miljard SDE-subsidie aangevraagd

Van 7 maart tot en met 30 maart 2017 konden bedrijven SDE+ subsidie aanvragen. Het totaal aangevraagde budget is € 7,1 miljard verdeeld over 4.673 aanvragen.

Beschikking ontvangen en dan?

Bij goedkeuring van een SDE-aanvraag ontvangt de aanvrager een beschikking van RVO. Daarna kan de aanvrager aan de slag met de invulling van het project. Vaak begint dit met een berekening van het rendement van de installatie. Deze is afhankelijk van het aantal vierkante meters, de zwaarte van de aansluiting, het eigen energieverbruik, oriëntatie van daken etc. en de optimale omvang van het project. Hierbij moet ook de dakconstructie gecontroleerd worden om te bepalen of het dak het beoogde aantal zonnepanelen kan dragen. Wanneer de panelen niet op een dak maar op de grond geplaatst worden, is vaak een vergunning nodig. 

Financiering van het project

Voor het financieren van het plan is het van belang om de begroting en benodigde financiering vast te stellen en indien van toepassing een goede onderbouwing inclusief rendementsberekening te schrijven voor de geldverstrekker. Naast het zelf investeren in zonnepanelen kan er ook gekozen  worden voor verhuur van het dak of het leasen van een zonne-energie installatie.

Aanschaf en installatie zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen is het van belang vergelijkbare offertes te verkrijgen. Joan van den Heuvel, specialist duurzame investeringen bij DLV Advies: “Er zitten grote verschillen in de wijze van offreren tussen aanbieders van zonnepanelen. Wordt aansluiting tot in de meterkast wel of niet meegenomen en van welke dikte bekabeling wordt uitgegaan? Welke rendementsgaranties worden er gegeven? Etc. Bij het aanvragen van offertes is het van belang vooraf de criteria op te stellen en op basis daarvan offertes aan te vragen.” 

Vaststelling SDE-subsidie

De zonnepanelen moeten binnen drie jaar na de beschikkingsdatum in werking zijn. Op het moment dat het systeem geplaatst wordt, moet deze gemeld worden bij CertiQ ter vaststelling van een SDE-subsidie. De geproduceerde stroom wordt aangemerkt als groene stroom. 
 

Energiebedrijven zetten in op zelfverbruik: zinvol of onrealistisch

Waar je voorheen simpelweg je opgewekte elektriciteit kon terugleveren aan het netwerk en deze administratief kon verrekenen met de elektriciteit die je...

Lees verder

Duurzame energie opwekken? Aanvragen SDE++ kan vanaf 10 september

De SDE++ 2024 is gepubliceerd. Met een budget van 11,5 miljard is er volop ondersteuning voor bedrijven die willen investeren in duurzame energieproductie....

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar