Blog: Jaarlijks € 100 miljoen

Publicatiedatum: 05 januari 2018

"Ik raakte getriggerd door een aankondiging dat de sector € 200 miljoen aan een aankoopregeling in het vooruitzicht heeft. Je wordt al bijna enthousiast en droomt weg wat je met € 200 miljoen allemaal kunt doen. Na een dag dromen kwam de gedachte dat het hier waarschijnlijk gaat om heel veel toegezegde middelen die hiermee opnieuw gedekt gaan worden en dat het schuiven met potjes weer tot kunst verheven wordt.

Het daagde mij evenwel uit om te bezien hoeveel € 200 miljoen per varken in Nederland nu is. Bij onze huidige varkensstapel is dat een bedrag van € 15 per vleesvarken en € 150 per zeug. Als dit eenmalig is, is het eigenlijk een druppel op een gloeiende plaat.

Ik zou liever gaan voor € 100 miljoen per jaar structureel dan éénmalig € 200 miljoen. € 100 miljoen per jaar is dus feitelijk niet meer dan € 7,50 per vleesvarken per jaar en € 75 per zeug per jaar. Met € 3 per big en € 0,03 per kg vlees ben je daar al.

Maar € 100 miljoen per jaar op ca. 3.000 varkenshouders is toch € 33.000 per bedrijf.

Hoe realiseren we die groei?

Als de vleesvarkens 75 gram per dag meer gaan groeien, levert dat volgens het productiegetal een resultaat van ongeveer die € 7,50 per jaarvarken op. Eigenlijk helemaal geen rare doelstelling en een aansprekende uitkomst voor de ondernemer en voor de sector.

Het gemiddelde in Nederland haalt 800 gram groei en de top (20%) haalt 875 gram, dan lijkt dat haalbaar. Temeer als je ook nog realiseert dat 875 gram eigenlijk een hele slechte benutting is van het potentieel wat in het varken zit.

De komende tijd dus alle aandacht op hoe je als varkenshouder die slagen kunt maken. De sleutel daarvoor ligt in de gezondheid en de structuur van onze sector. De agenda moet gericht worden op het bereiken van een hogere gezondheidsstatus, op meerdere terreinen ziektevrij worden en blijven. Dit door een gerichte programmatische aanpak, maar ook door onze structuur van weekgroepen eens onder de loep te nemen.

Verenigen in productiegroepen

Varkenshouders zouden zich volgens mij in productiegroepen moeten verenigen en de handen ineen moeten slaan met een groep van vermeerderaars en mesters van varkens met gelijke genetica en gezondheid. Veel drempels zijn dan te nemen, maar volgens mij is de beloning van de inspanning het waard.

Wie die slag naar een hoger rendement niet kan maken, moet maar eens na gaan denken over die eenmalige € 200 miljoen. Voor de groep die wel verder gaat ligt jaarlijks € 100 miljoen voor het grijpen. Daarvoor zijn wel echte veranderingen nodig en dat vraagt consequent werken. De zwakste schakel bepaalt daarbij de sterkte van de ketting. Zorg dat u de ketting verstevigt."

Deze blog van Paul Bens verscheen op Varkens.nl.

Van junior adviseur tot Directeur: Herrold Lammertinks impact op DLV Advies

Herrold Lammertink (53) is vanaf 2005 directeur en mede-eigenaar van DLV Advies geweest. Afgelopen donderdag nam hij afscheid en blikten we terug...

Lees verder

Deadline nadert: vraag nu uitstel aan voor aangescherpte eisen Beter Leven-keurmerk

Met de aangescherpte eisen van het Beter Leven-keurmerk (BLk), die per 1 januari 2025 ingaan, staan veel varkenshouders voor een uitdaging. Door de aanhoudende...

Lees verder

Meer nieuws

Onze adviseurs staan
voor u klaar

Paul Bens

Adviseur Financieel Management
0413 33 68 00
Stuur e-mail
Meer over Paul